Kingsford Smith International Airport, Sydney
Reportage

Ljusstark allmänbelysning på flygplatsen: Modernisering av terminal 1 på Sydney flygplats

Kingsford Smith International Airport passeras årligen av runt 40 miljoner passagerare och är Australiens största och viktigaste trafiknav. Terminal 1, som byggdes 1970, hanterar alla internationella flygningar och är därmed en veritabel port ut mot världen. Efter grundläggande renoveringsarbeten av framför allt säkerhetskontrollerna och butiks- och uppehållsytorna fick terminalen en helt ny lyster hösten 2015. ERCO har haft en stor del i arbetet. Skim downlights från ljusfabriken i Lüdenscheid levererar en briljant och kraftfull allmänbelysning i denna del av terminalen.

Verkningsgrad, ljusflöde och minimalt underhållsbehov för en belysningsanläggning med lång livslängd
Moderniseringen av terminalen utfördes utan driftavbrott under ledning av det välrenommerade australiska planeringskontoret Aurecon. När det gäller ljustekniken var kraven mycket tydliga: Belysningen ska förena maximal energieffektivitet med bästa tänkbara ljusflöde, tillförlitlighet och livslängd. Eftersom stora trafiknav som Sydney är i drift praktiskt taget dygnet runt måste underhållsbehovet för teknisk utrustning i utrymmen som är tillgängliga för passagerare vara begränsat till ett minimum. Under upphandlingen visade sig ljuslösningen med Skim downlights från ERCO vara det bästa valet på alla punkter: Att beslutet föll på Skim beror framför allt på ERCO produktens oöverträffade verkningsgrad, tillförlitlighet och många användningsmöjligheter.

Ett kännetecken för ERCO armaturernas höga kvalitet är de enastående värdena för LED-ljuskällornas ljusflödesbibehållning. Genom en mycket god passiv värmehantering säkerställs att minst 90% av alla LED-ljuskällor i ERCOs ljusverktyg levererar mer än 90% av det ursprungliga ljusflödet vid 50 000 drifttimmar. Högst 10% av alla LED-ljuskällor får ligga under denna nivå vid denna tidpunkt (L90/B10). Bortfallsfrekvensen för enskilda LED-ljuskällor fram till denna tidpunkt är bara 0,1%, vilket innebär att armaturen kan användas utan problem även i mer än 50 000 drifttimmar.

Kraftfull utan att blända – även i höga tak
Vid flygpassagerarnas säkerhetskontroller är takhöjden ungefär 3,5 meter. Vita Skim downlights med en ansluten effekt på bara 18W och varmvitt ljus (3000K) har integrerats i det vita innertaket. De ger ett jämnt, väl avbländat ljus som bidrar till en lugn och samtidigt behaglig atmosfär i detta känsliga område.
Butiks- och uppehållsytorna, som i princip utformats som en vanlig galleria, har försetts med Skim downlights för belysning av kommunikationsytorna. Även här är de runt sex meter höga innertaken vitmålade. Tre parallellt löpande svarta band som är integrerade i takpanelerna utgör ett markant designelement som understryker gallerians längsgående sträckning. I dessa band sitter svarta Skim downlights som är nästintill osynliga. Den nästan dolda ljusöppningen möjliggörs av den goda avbländningen på ERCOs egenutvecklade Skim lins. ERCOs armaturer ger en kraftfull allmänbelysning med endast 28W och neutralvitt ljus (4000K) som harmonierar perfekt med det infallande dagsljuset och skapar en ljus och fräsch atmosfär. Det absolut jämna ljuset som uppnås trots den stora takhöjden ger ett viktigt bidrag till trivseln i gallerian, ett intryck som även bekräftas av flygplatsbolagets och besökarnas positiva reaktioner.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.