Onkologiskt centrum, Dillingen
Reportage

Onkologiskt centrum, Dillingen

Om läkarmottagningar tidigare helst skulle ge ett kliniskt rent intryck, vill medicinska institutioner nu i allt högre grad verka tilltalande genom hemtrevliga interiörer. Det onkologiska centrumet under ledning av professor Dirk Hempel är planerat så att patienterna ska uppleva mesta möjliga välbefinnande under behandlingen. Strålkastaren Opton får lokalerna att verka inbjudande och generösa med sitt exakta och briljanta ljus, trots att det är lågt i tak.

Möjligheterna att behandla cancer med mediciner blir allt bättre. Samtidigt som effekten ökas, minskas biverkningarna. En behandling behöver numera oftast inte genomföras som sjukhusvård, utan kan ske i öppen vård. Därmed ökar efterfrågan på dagvård, onkologiska center och liknande inrättningar. Det onkologiska centrumet i Dillingen är en av flera filialer till det onkologiska centrumet med huvudsäte i Donauwörth och det leds av professor Dirk Hempel. De behandlingar som ges är diagnostik, terapi samt eftervård av tumör- och blodsjukdomar. Patienterna bor ofta i närheten och behandlas i en välbekant miljö. "Vår huvudsakliga målsättning", säger man vid det onkologiska centrumet, "består i att ta emot cancerpatienter i närområdet och framför allt på ett personligt sätt i en behaglig atmosfär."

Praktik med hemtrevlig karaktär
Det onkologiska centrumet befinner sig i en äldre byggnad som byggdes om för en tid av Innenarchitektur Büro Kolb med säte i Augsburg/Stadtbergen. Då skulle en miljö skapas där patienterna kan andas ut och slappna av. "Med den ljusa och inbjudande gestaltningen av lokalerna har vi skapat en trivsam atmosfär för vistelsen på kliniken för dagvård", kan man läsa på onkologiezentrum.com. Centrumet är också påfallande hemtrevligt för att vara en medicinsk institution. Inredningsarkitekterna valde i första hand naturmaterial, till exempel trä, och varma färger som orange. Sittplatser med öronlappsfåtöljer och små sidobord skapar en gemytlig inramning. Accessoarer som kuddar, vaser och andra prydnadsföremål lättar upp helhetsbilden.

Den nya belysningen understödjer den vänliga atmosfären
Praktiken kompletterades nyligen av ett nytt ljuskoncept. För grundbelysningen föll valet på strålkastaren Opton från ERCO. Eftersom det är förhållandevis lågt i tak på det onkologiska centrumet, var den låga bygghöjden och det stora ljusflödet hos detta ljusverktyg en fördel. Väggarna får belysning med ljusfördelningen wallwash, som får lokalerna verka ljusare och större. Exponerade områden som väntrum och behandlingsrum accentueras med ljusfördelningarna flood, wide flood och oval flood. Det varmvita ljuset från LED-armaturerna framhäver naturmaterialen och de varma färgerna. Som komplement till de elegant återhållna ljusverktygen från ERCO understryker skulpturalt-dekorativa armaturer från andra tillverkare den ombonade karaktären på mottagningen, till exempel med ljusglober och bakgrundsbelysta väggytor.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.