Science center Phänomenta, Lüdenscheid
Reportage

Phänomenta, Lüdenscheid / Deutschland

Phänomenta, ett science center i Lüdenscheid, är ett museum med interaktiv utställning. En mängd försök, modeller och stationer där besökaren kan aktivera sig för att utforska fysikens värld – från elektricitet och magnetism till optiska och akustiska illusioner.

Ett spektakulärt nybygge utvidgar den befintliga utställningsytan. Den består av en ingångsbyggnad med ett 76 meter högt torn. Tornet präglar stadsbilden i staden Lüdenscheid i Nordrhein-Westfalen – den ort där företaget ERCO har sitt huvudsäte ända sedan det grundades 1934.

Arkitektur och ljus i samklang
Belysningen på Phänomenta är exakt avstämd till utställningen. Redan vid ankomsten slås museibesökaren av utställningens stämningsfulla utformning, med sin starka prägel av ljus. Infällda markarmaturer belyser undersidan av skärmtaket, så att ingången blir belyst av indirekt ljus på ett inbjudande och rofyllt sätt. Entrén och korridorerna får en bländfri allmänbelysning av infällda takarmaturer, som är diskret infogade i arkitekturkonceptet.

Exklusivt ljuskoncept för tornet
Arkitekterna planerade tornet med en rytmiskt fri form, så att det ser lite annorlunda från varje synvinkel. Belysningen av tornet var en särskild utmaning för ljusplanerarna: Det gällde att hitta en lösning för att bara belysa byggnadsverket, inte hela omgivningen. Resultatet skulle vara diskret men ändå anslående. Egna ljusprov har gett resultatet att belysning inifrån ger bättre resultat än ljussättning utifrån. Här används ERCOs ljusverktyg Powercast, som passar för kraftfull accentuering. Den mycket exakta ljustekniken reducerar spill-ljuset. Armaturhuset är tåligt och ljustekniken behöver inte underhållas vilket gör armaturen mycket effektiv och tillförlitlig. I mitten av tornet hänger en Foucault-pendel, som med sina trettio meter är nästan hälften så lång som förebilden i parisiska Panthéon. Denna anordning visar åskådligt jordens rotation och befinner sig i centrum av den nya utställningen.

Från nästan fullständigt mörker till höga belysningsstyrkor
Utställningsföremålen får sin belysning av strålkastare på strömskenor och downlights från ERCO, vilka skapar olika ljussituationer. Till exempel finns det experiment som äger rum i nästan totalt mörker, rum med 360 graders projektioner och installationer som kräver hög belysningsstyrka. I det så kallade Phänorama (Fenorama) fyller den infällda takarmaturen Skim båda dessa belysningskrav. Webbkameran som är monterad på tornet projicerar ett realtidspanorama över staden Lüdenscheid på väggarna, och den reglerbara svarta downlighten drar sig tillbaka i bakgrunden, nästan osynlig. När rummet under pendeltornet används för evenemang, ger Skim en behaglig belysningsnivå. I de för övrigt huvudsakligen mörka utställningsrummen får enskilda utställningsföremål sin belysning från de flexibla strålkastarna Optec. Ljusfördelningarna är exakt anpassade till dimensioner och former hos utställningsföremålen. Därigenom väcker varje föremål besökarens nyfikenhet, och som helhet leder de besökaren intuitivt genom utställningen. Även i den äldre delen av Phänomenta används produkter från ERCO: Här belyser Optec strålkastare utställningen inomhus och Grasshopper strålkastare används för släpljusbelysningen av den utvändiga fasaden. Alla armaturer kan styras digitalt med DALI.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.