Restaurang Guillaume vid Bennelong, operan i Sydney

Under takseglen på Sydneys operahus, ritat av Jørn Utzon, bjuder restaurang "Guillaume at Bennelong" på det yppersta inom franskt kök i en perfekt ljusmiljö - tack vare Light System DALI.

Operahuset, ritat av den danske arkitekten Jørn Utzon, är inte bara Australiens mest kända byggnad utan inrymmer också en av kontinentens bästa restauranger under sina segelliknade takstrukturer. Operabesökare, turister, affärsmän och finsmakare njuter av det yppersta inom franskt kök i en unik miljö, som nu, med ett nytt ERCO Light System DALI, framträder i nytt ljus.

I den ovanliga belysningslösningen med DALI-teknik används Optec strålkastare för lågvoltshalogenlampor som Light Clients. Dessa är monterade i klungor på smäckra, fristående pelare i rummet och noggrant inriktade mot de enskilda borden. Målsättningen är bländfri belysning av bordsytorna med briljant halogenljus med äkta färgåtergivning så att gästerna kan njuta av mat och dryck och dekorationer med alla sinnen.

Ljusstyrningssystemet Light System DALI används för att påverka belysningen i restaurangen i två scenografiska dimensioner: Rumsligt, genom att ljussättning för olika bordskonfigurationer kan väljas med en knapptryckning, och tidsmässigt genom att belysningsnivån styrs av en timer så att den anpassas automatiskt till ljusförhållandena utanför de stora panoramafönstren som avgränsar rummet. Varje Light Client kan adresseras individuellt via DALI. D v s: Trots olika avstånd mellan strålkastare och bord kan samma belysningsstyrka ställas in enkelt via en dator med den integrerade programvaran Light Studio.

Guillaume at Bennelong-restaurangen

Adress:
Sydney Opera House
Bennelong Point
Sydney NSW 2000

Kontakt restaurang:
T: +61 (0)2 9241 1999
F: +61 (0)2 9241 4477
E-post: enquiries(at)guillaumeatbennelong.com.au
www.guillaumeatbennelong.com.au

Arkitekt operahus (1957-1973):
Jørn Utzon
www.utzon.dk

Arkitekt ombyggnad restaurang (2001):
Dale Jones-Evans, Surry Hills, NSW
www.dje.com.au

Ljusplanering: Barry Webb Design, Sydney; Barry Webb, Matt Tindale

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.