Starbucks am Altmarkt

Starbucks, världsmärket för avslappnad amerikansk kaffeservering, tar hållbarhet på allvar. LED-wallwashers och LED-strålkastare för effektiv visuell komfort.

LEED är ett certifieringssystem för hållbara byggnader, som utvecklats av U.S. Green Building Council. Det var ursprungligen inriktat på enskilda byggnader men nu har det, inte minst tack vare Starbucks, tagits fram ett "LEED Volume Certification program" som möjliggör förenklad certifiering av arkitekturkoncept för hela detaljhandels- och restaurangkedjor.

Starbucks tar hållbarhet på allvar: I framtiden ska alla nya Coffee Houses certifieras enligt LEED-standard. Den första av de nya och miljömedvetet utformade lokalerna i Tyskland har inrymts i bottenplanet till ett hotellnybygge vid Dresdner Altmarkt, ritat av Dresden-byrån Pfau Architekten för spanska NH-gruppen. "Från och med 2011 ska alla våra nya Coffee Houses byggas enligt de design- och miljöstandarder som vi presenterar för första gången här", säger Ross Shadix, VD för Starbucks Tyskland, om det nya designkonceptet: Det utnyttjar kaffeinspirerade färger och skapar en behaglig och lugn atmosfär kring kaffepausen genom sin användning av trä.

Bred väggbelysning, en avgörande faktor för effektiv visuell komfort: Eftersom belysningsstyrkan på de vertikala rumsavgränsarna bestämmer det subjektiva ljushetsintrycket. Bred väggbelysning, särskilt i kombination med LED-teknik, är en nyckelfaktor för hållbar ljusplanering.

Quintessence LED-wallwashers
belyser väggytor och vertikal varuexponering.

Ljuskonceptet för bardisken i Coffee House kan enkelt tillämpas på många liknande användningsområden i restauranger och detaljhandel: Smalstråligt, riktat ljus från strålkastare accentuerar diskytan och skapar bästa möjliga visuella förhållanden för gäster och personal, utan bländning. Bakväggen bakom disken får vertikalt ljus från wallwashers och alstrar en stark signalfunktion med sin varuskyltning: Det blir lättare att orientera sig i lokalen och märkesupplevelsen förstärks.

Starbucks Coffee House vid Altmarkt, Dresden

Adress:
Altmarkt 7
01067 Dresden
Tyskland

Tel.: +49 351 43833967

Arkitektur: Starbucks Coffee International Design, Erin Meyer

Planering och realisering: Starbucks Coffee Deutschland, Construction Management, Hanko Geissler

www.starbucks.de

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.