En arkitekts v

I Dhaka (Bangladesh) byggde arkitekten Kashef Mahboob Chowdhury sin våning, som förenar komponenter från spirituell modernism med lokala traditioner.

I Dhaka, Bangladeshs huvudstad, utformade arkitekten Kashef Mahboob Chowdhury denna penthouse-våning för eget bruk. Den gårdsliknande takterrassen hyllar elementen ljus och vatten. Springor och öppningar i väggen modulerar solstrålningen, och systemet av bassänger och rännor i många nivåer väcks till ett livligt vattenspel av monsunregnen.

En symbolisk portbåge av gammalt tegel skiljer entré- och bostadsområdet från de mer privata områdena kök och matplats. Interiören erbjuder en rikedom av intressanta material och ytor – till exempel de hamrade kopparbleckytorna i köket. Luftiga verandaliknande rum gör det tropiska klimatet uthärdligt även utan luftkonditionering. Stora fönsterluckor i trä erbjuder skydd mot sol och regn.

Den skulpturala utformningen av den råa betongen i sovrummet parafraserar omisskännligen Louis Kahns formspråk. Louis Kahn har efterlämnat ett inflytelserikt modernt monument med sin parlamentsbyggnad i Dhaka. Golvet är ett pussel av kalktuff och brottstycken.

Kashef lyckades i detta projekt förena detaljer i lokal kulturell identitet med detaljer från det arkitektoniskt moderna. Den gemensamma nämnaren däri är en spirituell kvalitet och en materialens magi, som står att återfinna i det moderna till exempel hos Kahn eller den sene Le Corbusier.

Den sparsamma användningen av det varma riktade ljuset från lågvoltshalogenlampor skapar en intim och hemlighetsfullt dramatisk situation med artificiellt ljus. Starpoint pendelarmaturer accentuerar blickfång i rummet, släpljus från infällda armaturer betonar väggarnas livfulla strukturer.

I stället för diffust ljus föredrar Kashef att använda Pollux lågvoltsstrålkastare, punktljuskällor som sätter enstaka ljusaccenter i ett halvmörkt rum och därigenom iscensätter arkitekturen. Särskilt med hjälp av bildmaskningstillsatsen passar Pollux strålkastare perfekt för att framhäva föremål, till exempel en grafik, från omgivande dunkel.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.