Seniorboendet Carpe Diem

Vertikal belysning ökar livskvaliteten i seniorboenden på ett kostnadseffektivt sätt. ERCOs ljusplaneringsmetoder baseras på forskning och praktiska erfarenheter.

Utformning av korridorer i äldreboenden och vårdinrättningar kan vara avgörande för om man får ett negativt betingat intryck av sjukhus eller om man får en positiv, hemtrevlig atmosfär som känns bra. Ett exempel är seniorboendet "Carpe Diem" i Aachen: Utan större ändringar av byggnaden gick det att med ny ljusutformning avsevärt förbättra intrycket av korridorerna och därmed förbättra orienteringen och livskvaliteten för de boende. Man ersatte tidigare monterade utanpåliggande downlights med speciella utanpåliggande korridorarmaturer från ERCO. En prismalins gör att en så kallad dubbelwallwasher-effekt uppnås.

Bilderna visar att den nya lösningen ger ett markant behagligare intryck (övre bilden): Den övertygar genom att väggytorna ger ett mycket homogent intryck, vägvisningsskyltar eller tavlor som presenteras på väggen syns bättre, och genom en totalt sett behaglig, bländfri belysning av taket som lyses upp av ljuset som reflekteras av väggarna.

Tidigare (nedre bilden) bildades det oregelbundna, irriterande ljusmönster på väggarna på grund av ljuskäglornas skärningar. Dessutom var övre delen av väggarna och taket i mörker, vilket gav ett grottliknande intryck. Största delen av belysningsstyrkan hamnade på det mörka golvet.

Adress:
Robensstraße 19
52070 Aachen
0241 51541-0

www.senioren-park.de

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.