Privéwoning bij Düsseldorf

Architectuur en verlichting van deze particuliere woning en zijn omgeving eerbiedigen de buitengewoon idyllische ligging midden in een Duitse agglomeratie.

Het is de eerste particuliere woning van bureau Ingenhoven. Bij deze woning voor een gezin met meerdere kinderen vond Ingenhoven vormen en details ver van villaclichées of expressieve experimenten. De niet-opdringerige elegantie, slanke steunen en verfijnde draaiingen herinneren eerder aan de beste voorbeelden van architectuur uit de jaren vijftig. Architect en bewoners leggen de nadruk op de gunstige milieubalans van het huis. Deze overtreft de norm voor energiezuinigheid en heeft met bouwbiologisch onberispelijke materialen een geminimaliseerde CO2-uitstoot.

Glasarchitectuur is lichtarchitectuur: de elegantie van de constructie komt duidelijk naar voren, wanneer het bouwwerk 's nachts als een lantaarn lijkt op te lichten. Het geënsceneerde landschap vormt ook dan de verbinding tussen binnen en buiten.

Visual comfort vormt nu juist bij woningen een beslissend criterium voor de verlichting - met name wanneer grote glasvlakken iedere niet afgeschermde lichtbron 's nachts veelvoudig en op irritante wijze reflecteren. Naar de glasfaçade toe zijn ERCO spanningsrails afsluitend in de plafonds geïntegreerd. Ze dragen Parscan spots voor laagspannings-halogeenlampen, waarmee meubels, objecten of andere aandachtspunten in de ruimte volledig verblindingsvrij worden geaccentueerd. Door een in het totale gebouw geïnstalleerde gebouwentechniek-bussysteem kunnen geprogrammeerde lichtscènes worden opgeroepen of armatuurgroepen handmatig worden gedimd.

In het woon- en eetgedeelte van de begane grond zetten de ontwerpers daarom Lightcast downlights voor laagspannings-halogeenlampen in. Perfect afgeschermd door hun darklight-reflectoren scheppen ze gedefinieerd verlichte zones in de ruimte.

De sobere vorm van de Parscan spot integreert in de moderne woonomgeving. "Tune the light": ongeacht of het overdag of 's nachts is, leiden afgestemde lichtaccenten de aandacht, benadrukken contrasten of maken deze milder en zorgen voor levendige oppervlakken.

De enscenering van de natuurcoulisse van de tuin door het licht van Tesis vloerinbouwarmaturen zorgt er samen met de verlichting van de binnenruimte voor dat de transparantie van de architectuur ook in het donker blijft behouden.

Naast Tesis vloerinbouwarmaturen worden in dit gedeelte ook Visor vloerwashers ingezet, bijvoorbeeld voor de verlichting van trappen.

Architect:

Ingenhoven Architecten
Plange Mühle 1
40221 Düsseldorf
www.ingenhovenarchitekten.de
info(at)ingenhovenarchitekten.de

Lichtplanners:

Tropp Lighting Design, Weilheim
www.tropp-lighting.com

Tuinvormgeving:

WKM Landschapsarchitecten, Meerbusch
www.wkm-la.de

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.