Privatbostad nära Düsseldorf

Arkitekturen och belysningen i detta hus och dess omgivning passar perfekt ihop med det unika och idylliska läget i en tysk tätort.

Privatbostad nära Düsseldorf
Privatbostad nära Düsseldorf

Detta är det första bostadshus som ritats av Büro Ingenhoven. För detta enfamiljshus använde Ingenhoven former och detaljer som ligger milsvitt från villastereotyper och expressiva experiment. Tvärtom påminner den diskreta elegansen, de slanka pelarna och de fina kurvorna om de bästa exemplen på 50-talsarkitektur. Arkitekt och boende framhåller byggnadens miljövänlighet. Den överträffar lågenergistandarden och har med sina miljöneutrala byggmaterial minimala CO²-utsläpp.

Glasarkitektur är ljusarkitektur: Det eleganta i konstruktionen syns tydligt nattetid när huskroppen tycks lysa som en lanterna. Den ljussatta landskapet länkar då också samman interiören med exteriören.

Privatbostad nära Düsseldorf
Privatbostad nära Düsseldorf
Privatbostad nära Düsseldorf

I bostadsområden är visuell komfort en avgörande faktor för belysningen - särskilt när stora glasytor reflekterar ljuskällor, som inte är avskärmade, i alla riktningar och på ett irriterande sätt nattetid. Mot glasfasaden är ERCO strömskenor integrerade jäms med taket. I dessa sitter det Parscan strålkastare för lågvoltshalogenlampor som ger en helt bländfri accentuering av möbler, föremål och andra blickfång i rummet. Ett bussystem för byggnadsstyrning är installerat i hela huset vilket gör det enkelt att aktivera programmerade ljusmiljöer eller att reglera armaturgrupper manuellt.

I vardagsrummet och matsalen på bottenvåningen används Lightcast downlights för lågvoltshalogenlampor. Genom perfekt avbländning med darklight-reflektorer skapar de definierat belysta zoner i rummet.

Privatbostad nära Düsseldorf
Privatbostad nära Düsseldorf
Privatbostad nära Düsseldorf

Den slanka formen hos Parscan strålkastare passar väl in i den moderna boendemiljön. "tune the light": Oavsett om det är på dagen eller natten, leder anpassade ljusaccenter blicken, framhäver eller mildrar kontraster och ger liv åt ytor.

Ljussättningen av trädgårdens naturkuliss med Tesis infällda markarmaturer tillsammans med belysningen av interiören gör att arkitekturens transparens bibehålls även i mörker.

Utöver Tesis infällda markarmaturer används även Visor II mark-washers här, till exempel för trappbelysning.

Arkitekt:

Ingenhoven Architekten
Plange Mühle 1
40221 Düsseldorf
www.ingenhovenarchitekten.de
info(at)ingenhovenarchitekten.de

Ljusplanerare:

Tropp Lighting Design, Weilheim
www.tropp-lighting.com

Trädgårdsarkitektur:

WKM Landschaftsarchitekten, Meerbusch
www.wkm-la.de

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.