Winterbrook

In Wiltshire bouwde Ken Shuttleworth, partner bij bureau Foster, een villa voor hem en zijn gezin. Gebouwd op een perceel in cirkelbogen ziet de woning vanaf de oprit er gesloten en weerbaar uit. Naar de tuin daarentegen opent deze zich met een grandioos gebaar: de gebogen glaswand is 36 meter - de ruimte lijkt, om de architect te citeren, 'in het open landschap te exploderen'.

De doorlopende ruimte naar de tuin herbergt alle activiteiten van het gezin; van de keuken aan een kant via het eetgedeelte en de zitgroep met open haard tot aan de speelhoek voor kinderen. Aan de andere kant van de sectie met zijn lichtvoeg zijn bad- en slaapkamers gegroepeerd. De ingang ligt verborgen tussen de uitspringende, gebogen wanden.

De ruimte naar de tuin ligt op het zuidoosten en profiteert op die wijze van de ochtendzon, maar is tegelijkertijd tegen het felle licht in de middaguren beschermd. Zijn nachtelijke sfeer krijgt hij van de verlichting door lens-wallwashers met PAR lampen. Hun warm licht verleent de wand een lichte, bijna immateriële uitstraling.

In overeenstemming met de sobere vormentaal van de architectuur besloten de ontwerpers overal voor geïntegreerde verlichting - of bij de directe verlichting van de eettafel door een downlight, of de 'welcome mat' buiten de ingang.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.