Winterbrook

I Wiltshire har Ken Shuttleworth, medarbetare hos Foster, byggt ett lantställe för sig och sin familj. Huset är baserat på cirkelbågar och ter sig slutet och "befäst" mot infartssidan. Mot trädgården öppnar det sig dock med en grandios gest: Den bågformade glasväggen är 36 meter lång och rummet tycks, enligt arkitekten "explodera i riktning mot det öppna landskapet".

Det kontinuerliga rummet mot trädgården inrymmer alla familjens aktiviteter, från köket i ena änden via matplatsen och sittgruppen med öppen spis till barnens lekhörna. På andra sidan av hallen, med sina ljusgluggar, är bad- och sovrum grupperade. Entrén är dold mellan de utskjutande väggbågarna.

Rummet på trädgårdssidan vetter mot sydost och har därmed morgonsol men är samtidigt skyddat mot det intensiva ljuset mitt på dagen. Dess atmosfär i mörker skapas genom belysning med lins-wallwashers med PAR-lampor. Dessas varma ljus ger väggen ett lätt, nästan abstrakt intryck.

För att svara upp mot arkitekturens extremt reducerade formspråk har planerarna genomgående valt att använda integrerad belysning - till exempel för direkt belysning av matbordet och "dörrmattan" utanför entrén.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.