Brandenburger Tor

Brandenburger Tor, landmärke i Berlin, har restaurerats och försetts med ny belysning - med armaturer från ERCOs utomhusprogram.

Bilderna spreds över hela världen:
Hundratusentals människor firade avtäckningen av den restaurerade Brandenburger Tor 3 oktober 2002, Tyska enhetens dag, i Berlin.

Som komplement till den omfattande, historiskt korrekta restaureringen försågs huvudstadens landmärke med ett nytt toppmodernt belysningssystem. Ljusplanerarna från Kardorff Ingenieure, Berlin, valde bland annat 70 Tesis lins-wallwashers för markinfällning, bestyckade med 35 W metallhalogenlampor. Dessa placerades vid de enskilda pelarna. Vardera två Parscoop washers för 70 W metallhalogenlampor monterades i taket i de fem portgenomgångarna och belyser dessas väggytor.

Därmed har ERCOs ljusverktyg en viktig roll i ett ljuskoncept, vars kvalitet svarar upp mot byggnadens stora betydelse.

Den uppfördes 1788 till 1791 av Carl Gotthard Langhans med propyléerna i Aten som förebild. Den bildar den västliga änden av Unter den Linden vid Pariser Platz.

Höjd: 26 m, bredd: 65 m
Bredd för mittspannet med fem genomfarter: 11 m.

De 15 m höga doriska sandstenspelarna med jonisk kannelyr har 1,75 m diameter vid basen.

Efter att stadsmuren revs 1867/1868 lade Schinkels elev, Johann Heinrich Strack, 1868 till de låga kolonnaderna på båda sidorna om porten.

Restaurering 1999 - 2002
Kostnad: 3,9 miljoner euro (56 900 arbetstimmar)
Under 22 månaders byggtid säkrades monumentet statiskt, reparerades och rengjordes noggrant. Detta finansierades av Berlins stiftelse för vård av minnesmärken.
www.stiftung-denkmalschutz-berlin.de

Ljusplanerarnas webbsida:
www.kardorff.de

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.