Indre Kai

Het Noorse kuststadje Haugesund bij Stavanger heeft zich met een opnieuw vormgegeven waterfront een nieuw uiterlijk gegeven - geënsceneerd met licht van ERCO.

Haugesund ligt aan de zeestraat Karmsund - al in de tijden van de Vikingen een strategisch belangrijk oord. Tussen twee bruggen naar de op de eilanden in de Sund gelegen delen van de gemeente ligt de Indre Kai, de oeverpromenade van Haugesund: hier gaan toeristen en bezoekers uit de grote stadsregio naar restaurants en cafés. Of ze ontmoeten elkaar daar in het kader van het jaarlijkse jazzfestival Sildajazz dat circa 50.000 bezoekers naar Haugesund trekt. Met nieuwbouw, zoals een viersterrenhotel en een openluchttheater, alsmede het nieuwe verlichtingsconcept heeft Haugesund zijn beste kant op aantrekkelijke wijze in scène gezet.

Aan de stadshuizen aan het havenfront van de Indre Kai zijn gangbare Beamer schijnwerpers gemonteerd. Ze plaatsen de strijklichtbundel op de façaden en genereren op die manier een zo aantrekkelijk mogelijke uitstraling in de nacht. Halogeen-metaaldamplampen houden als lampen de exploitatie- en onderhoudskosten prettig laag.

Om de twee bruggen vol effect te verlichten zetten de ontwerpers eveneens Beamer schijnwerpers in, waarbij filters in de kleur night blue beschermd in de in het huis geïntegreerde filterschacht zijn gemonteerd.

Met het openluchttheater Maritim Utescene dat ook aan de Indre Kai ligt, heeft het havenstadje een aantrekkelijke infrastructuur voor openluchtevenementen voor maar liefst 10.000 gasten geschapen - bijvoorbeeld in het kader van het jazzfestival.

De exploitant is het aangrenzende hotel Maritim. En om de markante, wit beklede podiumtoren die direct aan de kademuur ligt, ook in nachten zonder evenementen een schouwspel te laten bieden, installeerden de ontwerpers een scenografische verlichting met DALI techniek van ERCO.

De verlichting van de podiumtoren geschiedt met 16 Grasshopper LED varychrome-schijnwerpers die door een Light System DALI installatie worden bestuurd. Ze maken bij minimale energiekosten een fascinerende enscenering mogelijk.

Indre Kai, Haugesund (Noorwegen)

Foto: Thomas Mayer, Neuss

Architect: Smedsvig Landskapsarkitekter AS, Bergen
Elektroplanner: Multiconsult AS, Nesttun;
Cowi AS, Haugesund
Installateur: Jatec AS, Haugesund

www.haugesund.no

Maritim Utescene, Haugesund

Foto: Thomas Mayer, Neuss

Architect: Opus Arkitekter,
Haugesund.
Elektroplanner: Cowi AS,
Haugesund.

www.hotelmaritim.no

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.