BMW Welt

En virvelvind av glas och stål: Det nya upplevelse- och utleveranscentret. Belysningen kombinerar teatralisk ljussättning med effektiv visuell komfort.

Dubbla koner och molntak - två arkitektoniska kännetecken som gäller som varumärke för byrån Coop Himmelb(l)au. Sedan oktober 2007 står dessa former även för BMW eftersom de banbrytande Wien-arkitekterna har skapat ett upplevelse- och utleveranscentrum för biltillverkaren, BMW Welt. Med en fantastisk arkitektur och en mängd attraktioner är detta en publikmagnet av högsta rang. Under den gigantiska takkonstruktionen utbreder sig en komplex topografi, där den centrala funktionen, högtidligt överlämnande av bilar till kunder, omges av ett flertal andra funktioner.

Allt i ett med utleveranscentrum, utställning, boulevard, evenemangsforum, restaurang och scen: En så komplex och multifunktionell byggnad som BMW Welt ställer särskilda krav på belysningskonceptet. Under molntaket sträcker sig en bro som en ryggrad genom byggnaden och sammanknyter alla olika områden. Taket och dess undersida är försedda med ljusurtag för installation av belysningsteknik.

Konceptet med ljusurtag i halltaket utgör en lösning för ett antal olika belysningsuppgifter i den gigantiska interiören i BMW Welt: Allmän- och accentbelysning, olika objektavstånd på grund av förskjutna plan, specialeffekter som färgat ljus eller rörliga ljuskäglor. Färgväxlingsstrålkastare belyser takytorna från bron. Resultat: Ett levande, rörligt rumsligt intryck. Som ljuskällor för arkitekturbelysningen används Stella strålkastare för metallhalogenlampor.

De olika brukszonerna under molntaket bildar ett arkitektoniskt landskap: De omfattar både storslagna, levande kommunikationszoner och lugna öar där man kan koppla av.

Den tekniska designen hos Stella strålkastare, signerade Franco Clivio, ansluter sömlöst till byggnadens estetiska detaljer. De vridbara och fixerbara strålkastarna ljussätter de senaste BMW-modellerna optimalt, bländfritt och med precision.

I områden med normal takhöjd som teknik- och designateljén eller Business Center används Parscan strålkastare för accentuerande belysning. De erbjuder hög ljuskvalitet och hög visuell komfort tack vare särskilda bländskydd.

Adress:
Am Olympiapark 1
80809 München

Tel.:
+49 (0) 180 2 118822

www.bmw-welt.com

BMW Welt är öppet dagligen från kl. 9 till 20.

Byggstart: 1 augusti 2003
Resning av stomme: Juni 2004
Taklagsfest: 1 juli 2005
Öppnat: 20 oktober 2007

Bruttoyta: 75 000 m²
Bruttovolym: 531 500 m³

Arkitekt: Coop Himmelb(l)au, Wien
www.coop-himmelblau.at

Ljusplanering: ag Licht, Bonn
www.aglicht.de

Foton: Thomas Mayer, Neuss
www.thomas-mayer-photo.de

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.