Bensinstation och rastplats Fürholzen

Framtidens bensinstation och rastplats har belysning som ska ses från långt håll

Utanför München visar en nyöppnad bensinstation och rastplats vägen till framtiden. Här kan kunderna tanka sina fordon på flera olika sätt. Det inverterade sadeltaket belyses av ERCO.

Bensinstationen och rastplatsen Fürholzen ligger vid A9 mellan Nürnberg och München. Här kan fordonen tankas med en rad olika bränslen som exempelvis el, gas och väte. På anläggningen finns även en butik, en restaurang och sanitära faciliteter. Den intilliggande parkeringsplatsen har mer än 250 uppställningsplatser för personbilar, lastbilar och bussar. Bensinstationen och rastplatsen är underordnade Autobahndirektion Südbayern och driften sköts av Tank & Rast GmbH. Den totala investeringen uppgår till runt 35 miljoner euro. Efter en byggtid på bara några månader öppnades den nya anläggningen den 1 september 2017.

Innovativ bensinstation och rastplats med föredömliga funktioner

Det innovativa tankningskonceptet ska återspeglas i en modern utformning av anläggningen i sin helhet. Arkitektbyrån Allmann Sattler Wappner i München har ansvarat för arkitekturen. Det formgivande elementet är ett långt, svängt sadeltak som är inverterat, dvs. vikt uppåt. Taket sträcker sig från bensinpumparna, över butiken och fram till restaurangen och terrassen. Inredningsarkitekturen som utformats av den österrikiska byrån W2 Manufaktur knyter an till byggnadens dynamiska form och bygger på en veckad träpanel som rumsbildande element. Här får traditionella element från Bayern en ny tolkning i högkvalitativa material.

Bland annat har lounge-fåtöljer i läder, bord av trädskivor och skiljeväggar av metall tjänat som inspiration. Trots att inredningen begränsats till det mest väsentliga uppstår en mysig och inbjudande atmosfär. Här finns t.ex. sittnischer som erbjuder de resande en skyddad plats för några minuters vila och fri sikt ut över den stora, spatiösa lokalen.

Inverterat sadeltak som dekorativt landmärke med ljussättning av ERCO

Ljusplaneringen har utförts av Weiser.Lighting i Troisdorf. Planerarna har lagt stor vikt vid att åstadkomma en jämn belysning av det inverterade sadeltakets undersida. På det viset framhävs bensinstationens mest karaktäristiska egenskap. Taket syns på långt håll från Autobahn och är ett blickfång i det vidsträckta landskapet. ERCO har levererat ljusverktyg för byggnadens exteriör, interiör och entré. Vid bensinpumparna belyses taket av Lightscan fasadarmaturer som monterats på pelarna. Dessa armaturer har bredstrålande ljusfördelning, 48 watt LED effekt och 5040 lumen ljusflöde från LED-ljuskällan.

Vid entrén sitter Quintessence infällda takarmaturer med kapslingsklass IP65, ljusfördelningen flood, 18 watt LED effekt och 1890 lumen ljusflöde från LED-ljuskällan. Interiören belyses av Pantrac takwashers med bredstrålande ljusfördelning, 24 watt LED effekt och 2520 lumen ljusflöde från LED-ljuskällan.

Kontrastrik belysning av interiören med strålkastare

Belysningen i butiken skapar kontraster mellan ljust och mörkt som pockar på uppmärksamheten. Besökarna orienterar sig lätt och hittar snabbt varorna de söker. Här används Parscan strålkastare från ERCO med ljusfördelningen spot. Accentuerande belysning används även i matsalen.

En enorm utsugskåpa som markerar den öppna tillagningsplatsen är speciellt iögonfallande. För att uppnå denna effekt valde planerarna Parscan strålkastare även här, men i stället med ljusfördelningen flood.

Vinrankor med spel mellan ljus och skugga tack vare släpljus

Längs två träbeklädda sektioner av husfasaden har vinrankor planterats. Väggarna belyses med släpljus. När plantorna brett ut sig över hela väggytan uppstår ett fascinerande spel mellan ljus och skugga. Denna effekt skapas med Site infällda markarmaturer från ERCO.

Planerar du ett liknande projekt?

Vi står gärna till tjänst med rådgivning kring ljusplanering och val av passande produkter.

Du når din lokala kontaktperson på:

{{fon}}

Du kan också skriva ett E-post till oss eller ställa din fråga här direkt

 

Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring.

Det här kan också vara intressant för dig: