Mykita Store i köpcentrumet Bikini, Berlin

Det är en bekännelse till Berlin: Glasögontillverkaren invigde sin andra butik i den tyska huvudstaden, där även produktionen och administrationen för varumärket har sitt säte. Den nya butiken finns hos Bikini Berlin, en konceptgalleria med boutiquer, kaféer och restauranger. Byggnaden uppfördes mellan 1955 och 1957 efter ritningar av arkitekterna Paul Schwebes och Hans Schoszberger och den har under de senaste åren varsamt renoverats och fått en ny stil. Ritningarna togs fram av den belgiska arkitektbyrån SAQ, och arbetet utfördes av arkitekterna Hild und K från München.

MYKITA har utvecklat ett eget arkitekturkoncept för sina butiker världen över, som är omisskännligt även i nya butiker: Karaktären hos det befintliga bibehålls och kompletteras diskret med en inredning som huvudsakligen går i vitt. Hjärtat i butikerna är “MYKITA-väggen”, en 31 meter lång vägg med belysning bakifrån, där glasögonkollektionerna presenteras. LED-strålkastare från ERCO sätter ljusaccenter på de utställda produkterna, butiksdisken och metallvagnarna, som används för att förvara glasögon. Spritt ljus på skyltväggarna ger rummet ett speciellt djup. Ljusfärgsnyanserna väljs beroende på funktion: På försäljningsytan flödar varmvitt ljus, som ger lokalen ett inbjudande intryck trots de vita väggarna. LED-strålkastare i neutralvitt belyser däremot ett separat rum där syntester genomförs och glasögon justeras in. Här är det särskilt viktigt med klart ljus för exakt arbete. Det var en speciell utmaning att sätta upp armaturer i det kulturminnesskyddade bjälktaket, vilket löstes med hjälp av nedhängande strömskenor från ERCO.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.