ZARA, Via del Corso

Zara har haft ett nära samarbete med ERCO i många år när det gäller belysning - så även i Rom, i deras hittills största butik i hela världen.

Den nya Zara-filialen på Via del Corso är, med över 3 000 m², inte bara den hittills största utan också arkitektoniskt enastående: Milano-byrån Duccio Grassi gav Palazzo Bocconi från 1887, som tidigare inrymde varuhuset La Rinascente, en ny utformning som känns tidstrogen. Ombyggnaden hade som mål att uppfylla kraven för ett LEED-platinacertifikat: Därmed förbrukar det nya eko-butikflaggskeppet i genomsnitt 70 % mindre vatten och 30 % mindre energi per år än en konventionell butik. Förutom materialval, värmesystem och luftkonditionering bidrar belysningen, med effektiv visuell komfort, avsevärt till detta.

Den varseblivningsorienterade ljusplaneringen ger en attraktivare miljö och sänker samtidigt energikostnaderna: Den viktigaste ljuskomponenten är belysning av den vertikala varuexponeringen med Optec strålkastare och washers för metallhalogenlampor. Inom ramen för Zaras hållbarhetsprogram används 35 W metallhalogenlampor som standardlamptyp istället för 70 W-lampor. Den effektiva ERCO Spherolit-reflektortekniken skapa även med denna ljuskälla en definierad, jämn ljuskägla för kontrastrik accentbelysning. Ljusa ytor och utnyttjande av dagsljus med hjälp av perforerade väggelement bidrar till den ljusa atmosfären.

Skyltfönstrens utformning är ett centralt element i Zaras varumärkeskommunikation. Dekorationerna, som byts ut ofta, utvecklas och utformas i detalj på huvudkontoret och detta gäller även för belysningen, som i Rom sker med Optec lågvoltshalogenstrålkastare så att belysningsstyrkan enkelt kan styras med ljusreglering på strålkastaren.

Ljuskonceptet bygger huvudsakligen på accentuering av varor på skyltdockor, bord och hyllor. Endast i särskilda funktionszoner som området framför rulltrapporna eller kassorna används extra allmänbelysning med Quintessence downlights för metallhalogenlampor. Planerarna bestämde sig för en högkvalitativ, slätt infälld takvariant i kvadratisk form.

Adress:
Via del Corso 189, 00187 Rom, Italien
www.zara.com

Arkitekt för Palazzo Bocconi: Giulio de Angelis (1845-1906)

Arkitektur (ombyggnad) och ljusplanering: Duccio Grassi Architects, Milano/Reggio Emilia
www.ducciograssiarchitects.com

Projektteam Zara:
José Froján, Mabel Segui, Estudio Zara, Arteixo

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.