Dr. Oetker Welt

Dr. Oetker - en stort märke från Tyskland med internationell lyskraft. Vid huvudsätet i Bielefeld gör "Dr. Oetker Welt" märket till en upplevelse.

Allt började med en paket bakpulver: För mer än 100 år sedan döpte apotekaren dr Oetker i Bielefeld sin produkt till Backin och skapade därmed en produktsuccé. Familjeföretaget har sedan dess utvecklats från en fabrik för bakpulver och pudding i pulverform till en globalt agerande, diversifierad koncern. Den historiska puddingpulverfabriken har nu omgestaltats av arkitektbyrån Ackermann & Raff till "Dr. Oetker Welt", som med museum, utställningar, seminarie- och provkök erbjuder en unik upplevelse. Planerarna öppnade den U-formade gamla byggnaden mot innergården och lade till en inglasad foajé. Den ger tillträde till våningsplanen och gör att man kan se vad som pågår inne i byggnaden.

En ERCO-produkt används genomgående på alla fyra bruksplanen med totalt mer än 11 000 m² yta: Hi-trac-strömskenor och ljussystem. Aluminiumprofilen har ett rektangulärt tvärsnitt på 36 mm x 72 mm och klarar därmed stora spännvidder med få upphängningspunkter. Undersidan är som standard utförd som 3-fas strömskena medan ovansidan är tom eller utförd som armatur för T-16 lysrör för indirekt belysning, vilket gör Hi-trac till ett mycket flexibelt verktyg.

Även personalrestaurangen inryms i "puddingfabriken". Dagsljus från runda takfönster i kombination med indirekt ljus från Hi-trac och briljanta ljusaccenter från Jilly strålkastare för halogenreflektorlampor QPAR 30 ger en behaglig atmosfär. Belysningssystemets rena design passar utmärkt ihop med den historiska industrihallens konstruktion i armerad betong.

I märkesupplevelsevärlden på bottenvåningen visar utställningsskaparna från Triad (Berlin) Dr. Oetkers produkter och hur de blir till. Besökarna rör sig mellan förstorade förpackningar och bekantar sig med produktionsprocesserna, och gissar t.ex. på aromer, med alla sinnen på helspänn. I inredningen i upplevelsevärlden används Lightcast downlights och wallwashers för belysning, medan det nya Hi-trac-systemet används på de fria ytorna: Som elegant hållare för Eclipse strålkastare och wallwashers, för effektfull belysning av utställningsföremålen.

Presentationen av märkesvärldens historiska del "skatter ur företagsarkivet" är också utsökt: Veteraner från vagnparken, maskiner, produktförpackningar eller reklamtavlor med fotoväggar föreställande historiska skyltfönster som bakgrund. För yttäckande belysning används Jilly washers för kompaktlysrör, för accentbelysning används Eclipse strålkastare för lågvoltshalogenlampor.

I lokalerna ingår även konferensrum med hög standard. Takbelysningen är en teknisk finess eftersom den, utöver den diffusa belysningen med reglerbara lysrör, även inrymmer en direktbelysningskomponent: Oseris lågvoltsstrålkastare i utrymmet ovanför undertaket strålar vertikalt nedåt genom klara ställen i de i övrigt matta glasplattorna. En annan elegant detalj är ERCO armaturer med nöd- och utrymningssymboler ritade av Otl Aicher.

Byggherre:
Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG
Lutterstr. 14
33617 Bielefeld
www.oetker.de

Besök till Dr. Oetker Welt är kostnadsfria efter föranmälan:
Tel: 0180/3 24 25 26 (0,09 EUR./min)
Fax: 0521/155 3471
E-post: service(at)oetker.de
Post: Dr. Oetker Welt, 33547 Bielefeld

Medverkande vid bygget
Arkitekt: Ackermann & Raff, Tübingen. www.ackermann-raff.de
Utställningsdesign: Triad, Berlin. www.triad.de
Installatör: Elektro Beckhoff, Verl. www.elektro-beckhoff.de
Elplanering: Rentschler & Riedesser, Filderstadt. www.rentschler-riedesser.de

Data för Dr. Oetker Welt (Källa: byggherren):

Planeringstid: mars 2003 - nov 2004
Byggtid: aug 2003 - mars 2005

Yta:
Bruttoyta 11 071 m²
Bottenplan, märkesutställning ca 1 500 m²
Bottenplan glasfoajé ca 350 m²
Plan 2 Provkök/konsumentservice ca 2 000 m²
Plan 3 Konferensrum/personalrestaurang ca 2 000 m²
Plan 4 Utställning med skatter från företagsarkivet 320 m²
Bruttovolym: 49 219 m³

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.