DZ Bank, filialen i Berlin

DZ Banks Berlin-filial är en av Frank O. Gehrys intressantaste byggnader. De stränga föreskrifterna för byggnader i Berlins centrum omöjliggjorde en skulptural exteriör som i Bilbao. Det "typiska" för Gehry finns därför i atriet: Ett luftskeppsliknade glastak och expressiv inredning kontrasterar mot byggnadens strikta form.

I kontorsbyggnadens bakre flygel vid Pariser Platz ligger ett antal eleganta lyxvåningar. Byggnadens karaktär präglas av högklassiga material som paneler i Oregon Pine.

Ljusplanerarna från a-g Licht, Bonn, har arbetat med planeringen för både dagsljus och skymningsljus i atriet. För optimalt utnyttjande av dagsljuset är den inre fasaden stegformad. Golvet i det kringliggande galleriet består av transparenta vita glaselement som bidrar till belysningen i de nedre planen.

Nattetid står ljussättningen av det spektakulära rummet och de högklassiga materialen i förgrunden. Strålkastare på takkanten sätter ljusaccenter. Släpljus framhäver de vertikala linjerna. Lågvoltshalogenlampor används för optimal färgåtergivning för ytor som den inre fasaden i Oregon Pine.

I byggnadens nedre plan ligger områdena Forum och Casino, som även används för offentliga arrangemang. Ett andra glasmembran skiljer av dessa från atriet. Här belyses en ovanlig konstinstallation av specialtillverkade ERCO dubbelstrålkastare med halogenlampor: Molnliknande skapelser av opaliserande smälta glasrör - ett verk av den amerikanske konstnären Nicolas Weinstein.

Blickfånget i DZ Banks atrium är konferenssalen. Ett hölje i rostfritt stål omsluter den amorfa skapelsen och interiören är klädd med rödaktigt trä. Uplights väcker denna yta till liv, medan dubbelfokus-downlights monterade i höljet ger bländfritt ljus på arbetsytorna.

Adress:
Pariser Platz 3
D-10117 Berlin
Tel.: 030-20241-0

Foajén är öppen för allmänheten.

Tekniska data:
Plan (ovan jord): 5
År (färdigställande): 1999
Total yta: 16 000 m² / 172 224 ft²

Ljusplanerarnas webbsida:
www.aglicht.de/

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.