Hoofdkantoor van de Bank of China

Het imposante blok van het gebouw plaatst een stedenbouwkundige dominant aan de Chan-An-Avenue in het centrum van Beijing. Het handschrift van de architect is onmiskenbaar: met zijn rombische ramen verwijst bijvoorbeeld de hoektoren naar de gestalte van de wolkenkrabber die I.M. Pei in 1990 voor de „Bank of China" in Hongkong bouwde.

Het contrast tussen de eerder afstandelijke buitenkant en de vriendelijke sfeer van het openbaar toegankelijke atrium heeft betrekking op Chinese architectuurtradities. Cirkelronde uitsparingen verbinden het binnenplein met de hal met klantenbalies die daaronder liggen.

Met de Chinese tuin in het atrium van de bank schiepen de architecten een oord dat op poëtische wijze de traditie en het hedendaagse verbindt. Rotsen uit de Chinese provincie en bijna 20 meter hoge reuzenbamboe werden daarvoor in dit bouwwerk gebracht dat niet alleen qua vormgeving, maar ook in de kwaliteit van de uitvoering de norm bepaalt voor het nieuwe bouwen in China.

Met downlights direct verlichte oppervlakken markeren als „Welkomstmatten" de ingangen van de zaal.

In het souterrain onder het atrium bevindt zich onder andere ook een grote evenementenzaal. Zijn foyer wordt indirect met lens-wallwashers via de met natuursteen beklede wandoppervlakken verlicht.

Het auditorium voor 2000 personen is ongeveer 30 x 20 m bij een hoogte van ruim 6 m en is volledig zonder steunen uitgevoerd. De verlichting gebeurt door downlights met PAR 56 lampen. Aanvullende lichtgewelven in de plafondcassettes genereren een licht gevoel van de ruimte.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.