Huvudsätet för Bank of China

Det massiva byggnadsblocket dominerar stadsbilden vid Chan An-avenyn i centrala Peking. Arkitektens signum är omisskännligt: Med sina rombformade fönster påminner hörntornet om skyskrapan som I.M. Pei byggde för Bank of China i Hong Kong 1990.

Kontrasten mellan den något osympatiska exteriören och den vänliga atmosfären i atriet, som är öppet för allmänheten, anspelar på kinesiska arkitekturtraditioner. Cirkelrunda öppningar förbinder den inre gården med kunddiskhallen nedanför.

Med den kinesiska trädgården i atriet har arkitekterna skapat en plats som förbinder det traditionella med det moderna på ett poetiskt sätt. Sten från kinesiska landsbygden och nästan 20 m höga bambubuskar har använts för detta byggnadsverk som definierar en ny standard för byggande i Kina, inte bara när det gäller form utan även när det gäller utförandekvalitet.

Salens ingångar markeras med ytor som belyses direkt med downlights, som "welcome mats".

I källarplanet under atriet finns det bland annat en stor evenemangssal. Foajén belyses indirekt med linswallwashers via väggytorna i natursten.

Auditoriet för 2 000 personer är ca 30 x 20 m stort med över 6 m takhöjd och helt utan stödpelare. Belysningen består av downlights med PAR-56-lampor och ytterligare ljusbågar i takkassetterna skapar en ljus rumskänsla.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.