ING bank

Transparante architectuur is licht-architectuur: de nieuwbouw van de ING Bank voor de poorten van Amsterdam breekt met vormgevingsclichés van de financiële wereld.

In het Zuiden van Amsterdam worden momenteel nieuwe bouwgebieden voor zeer dichtbevolkte, stedelijke kantoor- en woongebieden ontsloten. Met de eigenzinnig gevormde, door de autochtone bevolking de 'Schoen' genoemde ING Bank heeft het gebied Zuid-as een spectaculair, architectonisch handelsmerk gekregen. 16 V-vormige steunen heffen het langwerpige, wigvormige gebouw zo ver boven de grond dat iedere werkplek vrij uitzicht heeft over het geluidsisolatiescherm van de nabijgelegen snelweg.

De ING-groep ziet zichzelf als een modern en mondiaal netwerk - op dezelfde wijze vermijdt de architectuur het gangbare vormgevingscliché van de bankwereld. Atriums, loggia's en tuinen die verschillende verdiepingen verbinden, geven het gebouw een hoge interieurkwaliteit en maken talloze toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld voor ontvangsten of cursussen.

De conferentiezaal van het bankbestuur citeert het beeld van een commandobrug. In het nachtelijke beeld van de transparante architectuur scheidt deze zich door de andere lichtkwaliteit duidelijk af van het overige deel van het gebouw. Voor de verlichting zijn dubbelfocus-downlights voor laagspannings-halogeenlampen boven de conferentietafel bestemd. De met gefineerde, akoestische panelen beklede wand wordt door plafondinbouw-wallwashers verlicht die ook zijn voorzien van laagspannings-halogeenlampen.

Een transparant dak van glas en staal laat daglicht het bedrijfsrestaurant instromen. Daarnaast draagt de constructie 3-fasen-spanningsrails die met Stella spots voor laagspannings-halogeenlampen zijn uitgerust.

Geregeld via een lichtregelinstallatie van ERCO kan de verlichting aan de wisselende lichtsterktes in de loop van de dag, maar ook aan verschillende toepassingen worden aangepast.

ING House
Postbus 810, 1000 AV Amsterdam,
Nederland
Amstelveenseweg 500
1081 KL Amsterdam, Nederland
Telefoon +31 20 541 5411
Fax +31 20 541 5444

Het hoofdkantoor van de ING is helaas niet openbaar toegankelijk. Er zijn geen rondleidingen. Op de website is er een 'virtuele tour':
inghouse.ing.com

Architectuur:
Meyer & Van Schooten Architecten, Amsterdam
www.meyer-vanschooten.nl

Interieurarchitectuur:
Ontwerpgroep Trude Hooykaas bv, Amsterdam
Meyer & Van Schooten Architecten, Amsterdam

Cijfers en feiten

Legging eerste steen: 16 november 1999
Pannenbier: 9 mei 2001
Officiële opening: 16 september 2002 door Prins Willem-Alexander van Nederland
Perceel: 5600 m²
Overbouwde oppervlakte: 3500 m²
Lengte: 138 meter
Breedte: 28 meter
Hoogte: 48 meter
Aantal verdiepingen: 10
Medewerkers: 500
Bruto-oppervlakte: 20,000 m² (zonder parkeergarage)
Kantooroppervlakte: 7500 m²
Conferentieruimten: 800 m²
Auditorium: 500 m²
Banketzaal: 500 m²
Restaurants en keuken: 1100 m²
Liften: 7
Parkeergarage: 160 plaatsen

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.