ING Bank

Transparent arkitektur är ljusarkitektur: ING-bankens nybygge vid portarna till Amsterdam avviker från de arkitektoniska stereotyperna inom finansvärlden.

I södra delen av Amsterdam exploateras nya områden för kompakt stadsbebyggelse i kontors- och bostadskvarter. Med den säreget formgivna ING Bank, som i folkmun kallas "skon", har Zuidas-området fått ett spektakulärt arkitektoniskt kännemärke. 16 V-formade stödpelare håller den långsträckta, kilformade byggnaden så långt ovanför marken att alla arbetsplatser i den har fri sikt över bullerskyddsvallen till den närbelägna motorvägen.

ING-gruppen ser sig som ett modernt och globalt nätverk och undviker i sin arkitektur de stereotyper som förknippas med bankvärlden. Atrier, loggior och trädgårdar, som förbinder flera plan, ger interiören ett hög kvalitetsintryck och möjliggör olika användningsområden, till exempel mottagningar eller utbildningar.

Bankens styrelserum frammanar bilden av en kommandobrygga. Nattetid skiljer det sig tydligt från den övriga byggnaden på grund av annan ljuskvalitet i den transparenta arkitekturen. För belysning används dubbelfokus-downlights för lågvoltshalogenlampor över styrelsebordet. Väggen, som är klädd med fanerade akustikpaneler, belyses med infällda tak-washers, även dessa utrustade med lågvoltshalogenlampor.

Ett transparent tak av glas och stål släpper in dagsljus i personalrestaurangen. Dessutom bär konstruktionen 3-fasströmskenor med Stella strålkastare för lågvoltslampor.

Styrning via ett ERCO ljusstyrningssystem gör att belysningen kan anpassas till växlande ljusförhållanden under dagen och även till olika användningsområden.

ING House
P.O. Box 810, 1000 AV Amsterdam,
Nederländerna
Amstelveenseweg 500
1081 KL Amsterdam, Nederländerna
Tel.: +31 20 541 5411
Fax: +31 20 541 5444

ING:s huvudkontor är inte öppet för allmänheten och det finns inga guidade turer. På webbsidan finns det en "virtuell tur":
inghouse.ing.com

Arkitektur:
Meyer & Van Schooten Architecten, Amsterdam
www.meyer-vanschooten.nl

Interiörarkitektur:
Ontwerpgroep Trude Hooykaas bv, Amsterdam
Meyer & Van Schooten Architecten, Amsterdam

Siffror och fakta

Grundstensläggning: 16 november 1999
Taklagsfest: 9 maj 2001
Officiell invigning: 16 September 2002 av Prins Willem-Alexander av Nederländerna
Tomtyta: 5 600 m²
Överbyggd yta: 3 500 m²
Längd: 138 meter
Bredd: 28 meter
Höjd: 48 meter
Antal plan: 10
Anställda: 500
Bruttoyta: 20 000 m² (exklusive underjordsgarage)
Kontorsyta: 7 500 m²
Konferensrum: 800 m²
Auditorium: 500 m²
Bankettsal: 500 m²
Restauranger och kök: 1 100 m²
Hissar: 7
Underjordsgarage: 160 platser

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.