New York Times Building

Renzo Piano har ritat en ny skyskrapa för New York Times på Manhattan. Den över 200 meter höga fasaden belyses med verktyg från ERCO.

Under de senaste fyra åren har ett nytt landmärke vuxit upp vid korsningen mellan 8:e avenyn och 42:a gatan på Manhattan: Den 348 meter höga skyskrapan New York Times Building, ritad av Renzo Piano och New York-byrån Fox & Fowle som kontor och nytt huvudsäte för den berömda dagstidningen. Den mest iögonenfallande detaljen hos konstruktionen är en galler av vita keramikrör framför glasfasaden: Det får den enorma byggnaden att se mycket ljus och lätt ut. För att få fram detta utseende även nattetid samarbetade arkitekterna med ljusplaneringsfirman OVI (Office for Visual Interaction).

Ljuskonceptet för New York Times Building kommer från Office for Visual Interaction (Jean Sundin och Enrique Peiniger).

För belysning av den ca 300 meter höga fasaden placerade planerarna ut ett stort antal Beamer strålkastare och Lightscoop washers för metallhalogenlampor på själva byggnaden och på intilliggande byggnader så att en mycket jämn fördelning av ljusstyrkan uppnåddes. Som en hyllning till de allestädes närvarande gula taxibilarna i New York har armaturerna delvis lackerats i dessas gula originalkulör. Exakt riktningsjustering, effektiva ljuskällor och modern ljusteknik gör att installationen har minimala krav på underhåll och är kostnadseffektiv.

Inte bara fasaden utan även de halvoffentliga områdena vid sockeln ingår i ljuskonceptet. I foajén belyses taket med Lightscoop washers och i de representativa evenemangslokalerna blandas ERCO strålkastare och washers för arkitekturbelysning jämsides med scenbelysningen.

Adress
620 Eighth Avenue
New York, New York
10018
USA
www.newyorktimesbuilding.com

Arkitekter
Renzo Piano Building Workshop, Genua/Paris
www.rpbw.com
FX Fowle Architects, New York
www.fxfowle.com

Ljusplanerare
OVI Office for Visual Interaction
www.oviinc.com

Byggtid: 2003-2007
Byggkostnad: 850 miljoner US dollar
52 våningar
Yta: 143 000 m² (1 540 000 sq ft)
Höjd till antennspetsen: 319 m (1 046 ft)
Höjd till taket: 228 m (748 ft)

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.