'Matthew Penn - Illuminating Characters' (Event in London)

'Matthew Penn - Illuminating Characters' (Event in London)  [PKM_Objekt]
Londen, september 2015. De scherpe, levendige blik die de bezoekers vanaf de donkere wand aankijkt, irriteert door zijn intensiteit: pas wanneer het gigantische portret aandachtiger wordt bekeken, wordt duidelijk dat het hier om een olieverfschilderij gaat en niet om een foto. De bijna plastische werking van de hyperrealistische kunstwerken van Matthew Penn is het resultaat van de in perfectie toegepaste schildertechniek chiaroscuro, die met krachtige licht-donker-contrasten werkt - en de precieze accentverlichting met spots van ERCO. Zijn kunstmotto presenteert de Britse kunstschilder Matthew Penn nu met een event in de ERCO showroom Londen.

Net zoals bij de werken van Caravaggio, Rembrandt en Tizian lijken Matthew Penns karakters in hard, gericht licht vanaf de donkere achtergrond bijna levendig uit het linnen doek te stappen. De 27-jarige autodidact gebruikt daarbij de tenebristische chiaroscuro, een rond 1600 ontstane en in de late renaissance geperfectioneerde schildertechniek. Daarbij wordt een dramatische lichtregie toegepast om door krachtige licht-donker-contrasten de karaktertrekken van de weergegeven persoon uit te werken en de ruimtelijke werking van het motief te vergroten.

Penn ziet licht als een integraal onderdeel van zijn kunst. Het speelt niet alleen een dragende rol in zijn schildertechniek, maar ook in zijn scheppingsproces: pas door de overeenkomstige verlichting onthullen de portretten hun volledige, hypnotische werking. Penn werkt niet alleen in zijn atelier met ERCO lichtwerktuigen, maar zet ook voor al zijn werken LED-spots van ERCO in. Daarbij versterkt het precieze ERCO accentlicht het chiaroscuro-effect. Het doel is dat ook iedere verzamelaar het schilderij in nauwkeurig gedefinieerd licht dient te bekijken. Alleen op die wijze wordt het door de kunstenaar bedachte effect van het werk volledig bereikt.

Lichttechniek zoals van Caravaggio: plastische portretten in het licht van ERCO
De expositieruimte waarin het kunstproject "Matthew Penn - Illuminating Characters" plaatsvindt, is een tijdelijke, zwarte kubus. Hier worden ERCO Pollux spots ingezet die de drie olieverfschilderijen van groot formaat naar keuze met de lichtverdeling narrow spot met 2 watt en als contourenspot met 6 watt belichten. "Met Pollux spots kan ik het licht op het schilderij gecontroleerd en gedifferentieerd modelleren", constateert Matthew Penn. ("I use the Pollux lights because they allow me to sculpt the light on the painting with more control and a refined definition.") Hij plaatst met de ERCO lichtwerktuigen doelgericht accentlicht op wezenlijke details die de motieven aanvullende diepte verlenen en bovendien emoties uitwerken. Om zijn schilderijen op deze wijze met licht een verdere dimensie te bieden zijn lichtverdelingen met de grootste nauwkeurigheid, zonder enig strooilicht noodzakelijk. Het licht werkt spreekwoordelijk alsof het is geschilderd.

Daarnaast neemt de kleurtemperatuur een belangrijke rol over: de kunstenaar gebruikt Pollux met warmwit licht (3000 K) om de gezichten, de huidstructuur, haren en plooien plastischer tot uitdrukking te laten komen. Bovendien benadrukt hij de geschilderde lichtaccenten in het schilderij met neutraalwit licht (4000 K) - en genereert daarmee een levendige en bijna driedimensionale beeldwerking. "Deze methode om het licht op het schilderij te modelleren en te manipuleren, vervolledigt het werk", verklaart Penn. "De combinatie van hyperrealistisch schilderij en licht schept een hypnotiserende, pakkend duistere sfeer die de kijker het portret intrekt. Dit type verlichting plaatst kunst niet alleen in het juiste licht, maar wordt er zelf een onderdeel van." ("This way of sculpting and manipulating the light on the painting enhances it to complete the piece. The combination of lighting and finished Hyper-realistic painting takes the work into a mesmerising and engaging darker atmosphere where the viewer is transported and immersed within the portrait - a way of lighting not just to display the art but to enhance and become part of the art itself.")

Reizende tentoonstelling voor een nieuw kunstmotto
"Matthew Penn - Illuminating Characters" is een gezamenlijk project van de kunstenaar Matthew Penn en ERCO, de specialist voor architectuurbelichting met LED. In het middelpunt staan de kunstzinnige opvatting en de betekenis van licht in Penns creaties. Geconcipieerd als reizende tentoonstelling wordt de expositie in de Londense showroom van ERCO geopend. In november 2015 is deze in de showroom van ERCO in Parijs te zien; in 2016 volgen andere internationale locaties.

Meer over Matthew Penn en zijn creaties treft u aan op
www.erco.com/matthew-penn/nl


Expositie "Matthew Penn - Illuminating Characters"
18-9 - 2-10-2015

Locatie
ERCO Showroom Londen
ERCO Lighting Ltd.
38 Dover Street
Londen W1S 4NL

Neem bij belangstelling voor de openingstijden of een rondleiding tijdens de duur van de expositie contact op met

Sophie Wilkinson
Tel.: +44 20 7344 4900
Fax: +44 20 7409 1530
E-mail: info.uk@erco.com

(5206 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
Copyright: Matthew Penn Art
Photo: Giles Toller
Afbeelding 2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Frieder Blickle

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.