Det digitala universalverktyget Quintessence: Den nya generationen av ljusverktyg från ERCO

Det digitala universalverktyget Quintessence: Den nya generationen av ljusverktyg från ERCO  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, mars 2016. Takinfälld belysning är förstahandsvalet när arkitekturen ska framhävas med ljus utan att ljuskällorna syns. Detta eftersträvas till exempel i byggnader för förvaltning och utbildning med deras mångsidiga användning och olika rumstyper. Med Quintessence, den nya helt digitala generationen av infällda takarmaturer, presenterar ERCO en systemlösning som uppfyller höga krav på ljusutformning, visuell komfort och energieffektivitet. Den har även fördelen av god driftekonomi. Framstegen ligger i de många detaljerna i ljustekniken, elektroniken och mekaniken - de egenskaper som tillsammans kännetecknar Quintessence är resultatet av närmare femtio års erfarenhet av takintegrerade ljussystem hos ERCO.

Den första generationen av de infällda takarmaturerna Quintessence fanns med vid övergången från konventionella analoga ljuskällor till digitalt LED-ljus. I den nya, rent digitala generationen av Quintessence har ERCO konsekvent kunnat optimera alla parametrar till egenskaperna hos den senaste optoelektroniken. Den nya upplagan av produktfamiljen omfattar infällda takarmaturer med LED i form av downlights, dubbelfokus-downlights, lins-wallwashers och riktstrålkastare och även utanpåliggande takarmaturer och pendelarmaturer. Sortimentet med sin genomgående logiska struktur möjliggör följaktligen differentierade belysningskoncept som ger maximal frihet i ljusutformningen.

För kompromisslös kvalitet använder ERCO i stor utsträckning specialutvecklade och egentillverkade komponenter. Det gäller allt från linser och reflektorer till kylkroppar med optimerad värmehantering, driftdon och LED-moduler, vilket ger de bästa förutsättningarna för konstant ljuskvalitet och effektiv drift med minimala krav på underhåll. För att förbättra totalekonomin för ljuskoncepten har utvecklarna dessutom förverkligat mål som mindre infällningsdjup, större armaturavstånd och genomgående högre verkningsgrad i den nya generationen av Quintessence.

Downlights: Ljusfördelningen gör skillnad
ERCO använder för första gången en ny digital ljusteknik i Quintessence downlights. Det möjliggör upp till 50% större armaturavstånd, vilket ger lägre investerings-, installations- och driftkostnader. Det optiska systemet av diffusorlins och darklight-reflektor skapar med ljusfördelningen extra wide flood en mycket jämn ljuskägla, som till exempel belyser ansikten på ett behagligt sätt med hög cylindrisk belysningsstyrka. Spridningsvinkeln i denna speciella Batwing-ljusfördelning är 90° vid en cut-off på 40°, vilket innebär mycket god avbländning. Detta är en krävande kombination av ljustekniska egenskaper, som tidigare inte varit möjlig. Programmet Quintessence downlights erbjuder ljusflöden på upp till 4400lm vid en effekt på upp till 32W. Därmed kan downlights skapa hög belysningsstyrka i rum med högt i tak som till exempel ankomsthallar eller läsesalar. Tack vare den stora avbländningsvinkeln blir den visuella komforten mycket god. Med den sedvanliga mångfalden av infällningstillbehör - rund eller fyrkantig, utanpåliggande eller slätt infälld - kan Quintessence downlights infogas i arkitektoniska koncept av olika slag. Det låga inbyggnadsdjupet på högst 136mm underlättar planering och montering även i trånga takutrymmen.

Zonbelysning med lins-wallwashers och riktstrålkastare
De många olika funktionerna som kan fyllas av armaturerna i Quintessence programmet återspeglar ERCOs inställning att betrakta ljus som en egen dimension i arkitekturen. Ljuset delar av och iscensätter rum, skapar orientering och leder blicken med hjälp av accenter. Vertikal belysning står särskilt i fokus som en viktig del av konceptet effektiv visuell komfort: Följaktligen har ERCO även vidareutvecklat wallwashern Quintessence. Den skapar en mycket jämn vertikal belysning, som får rum att verka ljusa och öppna. Den speciella wallwasher-optiken med asymmetrisk ljusfördelning erbjuder optimalt bländskydd med en cut-off inåt rummet på 80°. Därmed möjliggörs större armaturavstånd - i butiker upp till 50%, på museer ca 30% - vilket gör konceptet ännu mer kostnadseffektivt än tidigare.

Familjen Quintessence kompletteras av riktstrålkastare som ljusverktyg för accentuering av föremål på väggen eller i rummet. Dessa förenar flexibiliteten hos strålkastare för strömskenor med de infällda takarmaturernas diskreta design. Ljuskäglan kan svängas upp till 30° från lodlinjen och vridas 360°. Optiken bestående av kollimatorer och Spherolit-linser skapar i samspel med darklight-reflektorn en verklig precisionsljusstyrning med mycket god avbländning. De tre ljusfördelningarna - narrow spot, spot och flood riktar ljuset flexibelt och utan spill-ljusförluster till ytan som ska belysas - en effektiv lösning för varierande användning av rummet.

Från hög höjd: Dubbelfokus-downlights
Dubbelfokus-downlights kompletterar familjen Quintessence i egenskap av ljusverktyg för allmänbelysning från hög takhöjd, till exempel i hörsalar, foajéer eller teatrar. De bemästrar kompromissen mellan belysningsstyrka och visuell komfort på ett utomordentligt sätt. Dessa nya dubbelfokus-downlights har en speciell linsoptik av kollimator och Spherolit-lins, som med precision riktar ljuset med ljusfördelningen flood eller wide flood nedåt. Den svarta avbländningskonen ger maximal visuell komfort, genom att minimera insynen i armaturen. För sneda tak erbjuder ERCO en modell av downlight med svängvinkel, som kompenserar lutning på upp till 30°.

Mångsidig gestaltning med utanpåliggande takarmaturer och pendelarmaturer
Det finns delar av byggnader och rum, där takets speciella egenskaper medför att infällning varken är möjlig eller önskad. Därför har ERCO utvecklat de båda Quintessence varianterna för utanpåliggande takmontering och som pendelarmatur. Med sin enkla cylindriska armaturform kan dessa ljusverktyg även användas som arkitektoniska element och visuella accenter i rummet. I linje med systemdesignen hos Quintessence har de samma storlekar och lumenpaket som de infällda takarmaturerna. Den breda ljusfördelningen med en spridningsvinkel på 90° och en cut-off på 40° ger en effektiv allmänbelysning med god visuell komfort även vid stora armaturavstånd. Driftdonen är integrerade i armaturhuset, och pendelarmaturen kan valfritt monteras med takkopp eller med adapter på en strömskena.

Optimerad för att bibehålla höga ljusflöden under lång tid
Quintessence programmet kan ge ljusflöden från 210lm (riktstrålkastare) till 4400lm (downlights resp. wallwashers) vid en effekt på 2W till 32W. ERCO erbjuder ljusfärgerna varmvitt (3000K) och neutralvitt (4000K). Genom den stora andelen egenutvecklade och egentillverkade komponenter som till exempel driftdonen och LED-modulerna har ERCO kontroll över livslängden i sina digitala ljusverktyg. Tillverkaren garanterar även för den nya Quintessence generationen att efter 50000 driftstimmar har 90% av de inbyggda LED ett ljusflöde på mer än 80% av det ursprungliga värdet. Bortfallsfrekvensen av enstaka LED - alltså inte hela armaturen - ligger efter denna tid på bara 0,1%. Förutom lång livslängd erbjuder ERCOs driftdon även enhetliga ljusregleringsegenskaper: Alla Quintessence ljusverktyg kan steglöst ljusregleras ned till 1%, och det digitala ljuset förblir då flimmerfritt och uppfyller kraven vid fotografering och filminspelning. Beroende på modell sker ljusreglering som bakkantsdämpning eller via DALI.


Tekniska egenskaper

Quintessence infällda takarmaturer från ERCO
Ljusstyrning: Downlights: spridningsvinkel 90°, extra wide flood diffusorlins av optisk polymer, darklight-reflektor av plast, aluminiumbelagd, cut-off 40°;
lins-wallwashers: linssystem wallwash och wallwasher-reflektor av optisk polymer, cut-off 80°;
riktstrålkastare: Spherolit-linssystem med kollimatoroptik av optisk polymer med ljusfördelningarna narrow spot, spot och flood (svängbar 0°-30°, vrid- och svängvinkel är låsbara)
LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt (3000K) eller neutralvitt (4000K), bibehållande av ljusflöde L80/B10, LED failure rate 0,1% 50000h
Driftdon: On/off, DALI eller reglerbart med dämpteknik
Armaturhus: Gjuten aluminium, utformat som kylkropp, vridbart 360°

ERCO Quintessence infällda strålkastare, infällda washers och infällda wallwashers
Ljusstyrning: Spherolit-linssystem med kollimatoroptik av optisk polymer med ljusfördelningarna narrow spot, spot, flood, wide flood, oval flood och wallwash
LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt (3000K) eller neutralvitt (4000K), bibehållande av ljusflöde L80/B10, LED failure rate 0,1% 50000h
Driftdon: On/off, DALI eller reglerbart med dämpteknik
Armaturhus: Gjuten aluminium, utformat som kylkropp, vridbart 360°

ERCO Quintessence dubbelfokus-downlights
Ljusstyrning: Spherolit-linssystem med kollimatoroptik av optisk polymer med ljusfördelningarna flood och wide flood,
avbländningskon av plast, svartlackerad, eller bländskyddsring för snedtak av gjuten aluminium eller plast, utvändigt vit, invändigt svart
LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt (3000K) eller neutralvitt (4000K), bibehållande av ljusflöde L80/B10, LED failure rate 0,1% 50000h
Driftdon: On/off, DALI eller reglerbart med dämpteknik
Armaturhus: Gjuten aluminium, utformat som kylkropp, vridbart 360°;
för snedtak: svängbart 0°-30°, vrid- och svängvinkel är låsbara

Quintessence utanpåliggande takarmaturer och pendelarmaturer från ERCO
Ljusstyrning: Downlights: spridningsvinkel 90°, extra wide flood diffusorlins av optisk polymer, darklight-reflektor av plast, aluminiumbelagd, cut-off 40°
LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt (3000K) eller neutralvitt (4000K), bibehållande av ljusflöde L80/B10, LED failure rate 0,1% 50000h
Driftdon: On/off
Armaturhus: Aluminium, pulverlackerat, vitt;
utanpåliggande takarmatur: takmonteringsdosa för utanpåliggande armatur av metall;
pendelarmatur: transadapter eller takmonteringsdosa med takkopp i vitt

(11251 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Familjen infällda takarmaturer Quintessence från ERCO täcker in alla ljusfördelningar för differentierade belysningskoncept. Downlights, lins-wallwashers, riktstrålkastare och infällda strålkastare, washers och wallwashers möjliggör stora armaturavstånd, hög jämnhet och effektiv visuell komfort.
Bild: ERCO GmbH, www.erco.com
Foto: Dirk Vogel

2 / Download HiRes
Bild: ERCO GmbH, www.erco.com
3 / Download HiRes
Nya Quintessence dubbelfokus-downlights från ERCO klarar med relativt smal ljusfördelning en högklassig allmänbelysning i rum med högt i tak. De har perfekt avbländning och maximal reglerbarhet ned till 1% av ljusflödet.
Bild: ERCO GmbH, www.erco.com
Foto: Gustavo Allidi Bernasconi

4 / Download HiRes
Bild: ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.