Ergonomiskt ljus till kontoret - även med tunable white Jilly pendelarmaturer från ERCO för moderna arbetsmiljöer

Ergonomiskt ljus till kontoret - även med tunable white Jilly pendelarmaturer från ERCO för moderna arbetsmiljöer  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, mars 2019. Effektiv, elegant och normenlig: LED-linsoptik i rasteranordning präglar intrycket som Jilly-familjen från ERCO ger. Den linjära pendelmodellen gör att Jilly kan installeras precis där ljuset behövs för arbetet på kontoret - exakt och bländfritt. Tack vare de alternativa indirekta komponenterna, som även kan fås i tunable white, erbjuder Jilly pendelarmaturer ytterligare visuell komfort, exempelvis för att skapa avancerade kontorskoncept i enlighet med Human Centric Lighting (HCL).

Framgångsrika kontorskoncept förenar skenbara motsättningar: De ökar produktiviteten och välbefinnandet hos medarbetarna, men är även ekonomiska i utförande och drift. Därmed hamnar belysningen alltmer i fokus. Det blir allt vanligare att planerare emellanåt använder sig av kunskaper från kronobiologin för Human Centric Lighting (HCL). Bländfritt ljus med reglerbar ljusintensitet och konstant ljusfärg belyser i ett sådant scenario arbetsytan i enlighet med gällande normer. På samma gång lyser indirekt ljus upp taket i rummet - med ett fräscht, aktivitetsstimulerande dagsljusvitt ljus på förmiddagarna, och med ett mjukt varmvitt ljus på kvällarna, för att stötta den biologiska dagsrytmen hos kontorsmedarbetarna. Med de nya Jilly pendelarmaturerna erbjuder ERCO nu flexibla och kostnadseffektiva verktyg för sådana ljuskoncept. De hör till en omfattande produktfamilj, som förutom pendelarmaturer även omfattar infällda och utanpåliggande takarmaturer och downlights för strömskenor i en genomgående design.

Effektiv visuell komfort på arbetsplatsen
Med Jilly satsar ERCO på en innovativ ljusteknik: Den består av högeffektiva linssystem som ordnats i rutnät och som består av optisk polymer, kombinerat med mellaneffekts-LED, med ett extra högt ljusutbyte på över 140 lumen per watt. Planerare kan välja mellan två ljusfördelningar, oval wide flood och extra wide flood: Den axialsymmetriska ljusfördelningen oval wide flood kan riktas in optimalt på arbetsplatser som ordnats i rader, medan den rotationssymmetriska ljusfördelningen extra wide flood är perfekt för bord i mötesrum och receptioner. Tillsammans med avbländningsrastret i svart eller silver erbjuder linsoptiken en mycket god visuell komfort och uppfyller med UGR<19 normerna för kontorsarbetsplatser. Dessutom skapar den bländfria, vertikala ljusandelen hög cylindrisk belysningsstyrka i huvudhöjd: Ansikten hos medarbetare och samtalspartner belyses behagligt och gör dem lättigenkännliga, vilket underlättar en smidig kommunikation på kontoret.

Elegant, monteringsvänlig design
Den platta formen med tydliga proportioner gör Jilly pendelarmaturer till ett kreativt statement som skiljer sig från konventionella kontorsarmaturer. Monteringssystemet kan ställas in i höjdled och består av en wire och en kabel med takkopp som även möjliggör överkoppling. Jilly pendelarmaturer finns i modeller som ger enbart direkt ljus eller direkt/indirekt ljus. Direkt/indirektstrålande belysning har visat sig fungera väl i kontorsmiljöer där den diffusa ljusandelen skapar balanserade kontraster i rummet. Ljusflödet ligger på praxisorienterade 3840 lumen (direkt) respektive 6315 till 7990 lumen (direkt/indirekt).

Tunable white: Skapar atmosfär och biologisk rytm
Jilly pendelarmaturer erbjuds i sex olika LED och fyra ljusfärger, från varmvitt till neutralvitt, och 3000K och 4000K (Ra 82) samt 2700K, 3000K, 3500K och 4000K (Ra 92). Dessutom kan de indirekta komponenterna även fås i utförandet tunable white: Det betyder att färgtemperaturen är steglöst variabel inom området 3000K till 6000K. Färgtemperaturen, liksom de båda ljuskomponenternas individuella ljusintensitet, styrs via DALI-gränssnittet. I kombination med tillhörande ljusstyrningar kan Jilly pendelarmaturer användas för att möjliggöra ljuskoncept i enlighet med Human Centric Lighting, och föra in dygnsrytmen i kontoret.

För modeller utan tunable white kan både driftdon med on/off och reglerbara DALI-driftdon användas. För att armaturernas framtoning ska kunna anpassas efter respektive designkoncept finns det avbländningsraster i svart och silver - med tjänsten "ERCO individual" finns även individuella metalliska ytfärger och fritt valda färger att tillgå. Därmed är Jilly pendelarmaturer, som en del av den omfattande Jilly-familjen, ovanligt mångsidiga verktyg för att belysa arbetsplatser.


Tekniska egenskaper
ERCO linssystem: Linsoptik av optisk polymer
Ljusfördelningar direkt: Extra wide flood, Oval wide flood
Ljusfördelning indirekt: Diffus, indirekt strålande
ERCO LED-modul: Mid-Power LED
Ljusfärger: 3000K och 4000K (Ra 82) samt 2700K, 3000K, 3500K och 4000K. (Ra 92). Uplight-moduler finns även i tunable white.
Avbländningsraster: plast, silver eller svart
Armaturhus: Plast, 1500x120,5x40,5mm. Färg: Vitt
Montering: Pendlad, höjdinställbar med wire eller elkabel och takkopp, överkoppling möjlig.
Driftdon: kopplingsbar, DALI
(5493 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Den eleganta, platta formen gör Jilly till ett kreativt statement som skiljer sig från konventionella kontorsarmaturer.
2 / Download HiRes
Tjänsten "ERCO individual" erbjuder omfattande möjligheter att individualisera Jilly armaturer, bland annat med fler ljus- och armaturfärger.
3 / Download HiRes
Jilly pendelarmaturer för moderna arbetsmiljöer kan placeras mycket exakt och flexibelt. Den valfria indirekta andelen lyser upp taket på ett behagligt sätt.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.