För differentierade ljuskoncept i rum med hög takhöjd: ERCO Atrium dubbelfokus pendel- och utanpåliggande armaturer

För differentierade ljuskoncept i rum med hög takhöjd: ERCO Atrium dubbelfokus pendel- och utanpåliggande armaturer  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, april 2019. Namnet är program: De mest förekommande användningsområdena för den nya armaturserien Atrium från ERCO är i atrier och foajéer i offentliga byggnader men också i sakrala rum med en inomhusmiljö med hög takhöjd. Attributet dubbelfokus står här för kraftfull, högeffektiv och smalstrålande LED-optik med högsta visuella komfort. Atrium pendelarmaturer med den valfria indirekta andelen har en särskild egenskap som ger planerare extra utformningsmöjligheter.

Det kan vara en kongresshall, en koncernfoajé eller ett mittskepp i en kyrka - ofta är det den ovanligt höga takhöjden som skapar en värdig, högtidlig eller dramatisk atmosfär i byggnader. Med rätt belysning understryks den här effekten ytterligare. Det krävs dock speciella ljusverktyg för att överbrygga de stora avstånden på 8 meter eller mer. I ERCO armaturprogram innebär begreppet dubbelfokus smalstrålande, kraftfull downlight- och wallwasheroptik med mycket bra avbländning vilket passar utmärkt till dessa användningsområden - inte bara hos infällda takarmaturer utan nu även hos pendelarmaturer och utanpåliggande armaturer vilket ger planerare betydligt större frihet när det gäller utformning.

Design: Neutral, men markant
Hos Atrium utanpåliggande armaturer och pendelarmaturer sitter den beprövade och högeffektiva LED-ljustekniken med dubbelfokus samt kollimatorer och spherolit-lins i ett cylinderformat armaturhus med geometriskt reducerad form. Den ljustäta ventilationskanten som löper runt om ger en markant designaccent. Såväl de utanpåliggande armaturerna som pendelarmaturerna har en neutral profil i hög kvalitet som kan integreras i de mest varierande arkitekturstilar: Atrium-designen passar lika bra i en gotisk katedral som i en samtida foajéarkitektur av stål, glas eller betong.

Flexibel och lönsam montering
Vid jämförelse med takintegrerade lösningar imponerar den stora flexibiliteten: Utanpåliggande armaturer och pendelarmaturer kan installeras lönsamt och situationsanpassat på såväl besvärliga monteringsplatser som vid moderniseringar och de passar även i kulturminnesskyddade, historiska byggnader. Med sina dolda monteringselement uppfyller Atrium-armaturer därför höga estetiska anspråk. Tack vare den låga vikten kan Atrium pendelarmaturer även hängas upp i den inkommande ledningen vilket bidrar till en smidig montering. Det går även bra att använda ett pendelrör som tillbehör.

Flood- och wide flood-optik erbjuds till såväl Atrium utanpåliggande armaturer som till pendelarmaturer. Detta ger möjlighet att ta hänsyn till varierande ljuspunktshöjder i ett rum vid planeringen, så som de exempelvis uppstår genom olika golvnivåer hos podier eller läktare. Ljuskäglan definieras över utbytbara spherolit-linser vilket ger möjlighet till förändringar i efterhand. Effekter och lumen-paket hos Atrium ansluter diskret ovanför Quintessence pendelarmaturer och utanpåliggande armaturer i ERCO programmet.

Innovativ: Pendelarmaturer med indirekt andel
Atrium pendelarmaturer erbjuder dessutom inte bara möjligheten till anpassning till arkitekturen över pendellängden och därmed ljuspunktshöjden utan de finns också i utföranden med en extra, indirekt ljusandel. Detta tillval ger en ny och större frihet när det gäller utformningen av ljuskonceptet - för en diffus, rumslig belysning eller för att belysa intressant utformade tak som ofta förekommer i sakrala rum. Vid undre ljusöppningen har alla Atrium-armaturer en svart avbländningskon som sörjer för extra hög visuell komfort.

Ljusreglering till 0,1%? Inga problem!
En annan viktig faktor i sakrala rum eller på evenemangsplatser är möjligheten till ljusreglering. Atrium-armaturer kan integreras i ljusstyrningsscenarier via DALI. De hos ERCO internt utvecklade DALI-driftdonen erbjuder en enhetlig ljusreglering av armaturgrupper och detta ända ner till ljusregleringsvärden på 0,1% - givetvis flimmerfritt och videokompatibelt. Även omkopplingsbara och regleringsbara versioner erbjuds. Till Atrium dubbelfokus pendel- och utanpåliggande armaturer erbjuder ERCO sex olika ljusfärger, från varmvitt till neutralvitt, och 3000K och 4000K (Ra 82) liksom 2700K, 3000K, 3500K och 4000K (Ra 92).

Armaturhusen finns i färgerna svart, vitt och silver och via den nya tjänsten "ERCO individual" kan man få upp till 10 000 andra färger som speciallackering men det erbjuds även Eloxal-färgnyanser som guld, koppar eller brons. Atrium dubbelfokus utanpåliggande armaturer och pendelarmaturer bildar därför en ny, substantiell komponent i ERCO armatursystematiken och arkitekter och ljusplanerare får möjlighet att skapa extremt differentierade ljuskoncept med genomgående tekniska parametrar.


Tekniska egenskaper
ERCO linssystem: Spherolit-lins, kollimatoroptik av optisk polymer
Ljusfördelningar: Flood, Wide flood
ERCO LED-modul: High-Power-LED på kretskort med metallkärna
Ljusfärger: 3000K och 4000K (Ra 82) liksom 2700K, 3000K, 3500K och 4000K (Ra 92)
Armaturhus: Aluminiumgjutgods
Montering: Takarmatur (utanpåliggande armatur), baldakin och inkommande ledning resp. pendelrör (pendelarmatur)
Driftdon: omkopplingsbart, regleringsbart (faskrets) eller DALI
(5778 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Der Name ist Programm: Atrien und Foyers von öffentlichen Gebäuden, aber auch Sakralbauten mit ihren hohen Innenräumen sind die typischen Anwendungen für die neue Leuchtenfamilie Atrium von ERCO, die Einbau-, Aufbau- und Pendelleuchten umfasst.

© ERCO GmbH, www.erco.com
2 / Download HiRes
Das Atrium Programm umfasst Einbau-, Aufbau- und Pendelleuchten mit Doppelfokus-Optiken in den Charakteristiken flood und wide flood. Sie eignen sich für hohe Räume und lassen sich besonders flexibel und situationsgerecht positionieren.

© ERCO GmbH, www.erco.com
Visualisierung: Electric Gobo
3 / Download HiRes
Tjänsten "ERCO individual" erbjuder omfattande möjligheter att individualisera Atrium dubbelfokus-armaturer, bland annat med fler ljus- och armaturfärger.

© ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.