Kvalitetsverktyg för Human Centric Lighting: ERCO Quintessence Downlights i tunable white

Kvalitetsverktyg för Human Centric Lighting: ERCO Quintessence Downlights i tunable white  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, maj 2019. Human Centric Lighting (HCL) är beteckningen för ljuskoncept som förutom visuell komfort även tar hänsyn till den biologiska effekten som ljus har på människor. En allmänbelysning med variabel ljusfärg spelar då en central roll. Den utgår vanligtvis från så kallade cirkadianska rytmer - den spektrala förändringen i dagsljuset, från soluppgång till solnedgång. För dessa ändamål har ERCO skapat infällda takarmaturer med tunable white-tekonologi. Som en del av Quintessence-programmet erbjuder de såväl beprövad produkt- och designkvalitet som visuell komfort på högsta nivå.

Dagen börjar med den första morgonrodnaden. Mitt på dagen, när solen står som högst, blandas ljuset från solen och himlen och blir strålande, blåaktigt vitt. På kvällen, fram till solnedgången, drar ljuset åter mot varmt orange: Under denna eviga cykel har människan utvecklats. Att vår inre klocka och andra biologiska funktioner styrs och påverkas av ljusets spektraldelar är numera vedertaget inom vetenskapen. Human Centric Lighting (HCL)-konceptet vill använda sig av denna kunskap även för arkitekturbelysningen för att öka välbefinnandet hos människorna i byggnaderna. Men det hjälper inte att använda enskilda produkter: Helhetliga HCL-lösningar består av flera komponenter som är kopplade till varandra. Bara på det sättet kan parametrar såsom ljusintensitet, men framförallt färgtemperaturen hos ljuskällorna, styras synkroniserat och målinriktat.

Tunable white - i Quintessence-kvalitet
Nu kan ERCO erbjuda planerarna ett flexibelt kvalitetsverktyg för den centrala komponenten i allmänbelysningen i sådana HCL-konceptet. Quintessence infällda takarmaturer med tunable white-teknologi. De har alla egenskaper som gjort Quintessence till måttstocken när det gäller downlights: Alltifrån ERCO darklightreflektor för högsta visuella komfort och aluminiumhöljet i form av kylfläns för optimala termiska förhållanden, till infällningsring för snabb och enkel montering, med övertäckt infällningsdetalj eller som tillval även montering som slätt infälld.

Steglöst från varmvitt till dagsljusvitt
Naturligtvis motsvarar även implementeringen av tunable white-teknologin hos Quintessence de högt ställda kraven i detta program: LED-modulen med 2 kanaler spänner över ett färgtemperaturområde från 2700K till 6500K och erbjuder med CRI>80 från 2700K till 5000K en mycket god färgåtergivning - även när den dimmas. Modulernas dimningsområde omfattar därmed 2-100%, de flimrar inte och är därmed kompatibla för kameror. När ljusfärgen ändras förblir ljusflödet konstant, alla värdeväxlingar sker mjukt och steglöst. Färgtemperatur och ljusstyrka styrs digitalt via ett DALI-gränssnitt.

Logiskt: ERCO systematik
Även hos Quintessence infällda takarmaturer i tunable white följer de olika modellerna den logiska strukturen hos ERCO armatursystematik. Downlights i tunable white finns i tre storlekar. Dessutom finns alternativa ljusfördelningar: wide flood, speciellt för rum med högt i tak, och extra wide flood för en jämn, effektiv allmänbelysning med stora armaturavstånd vid normal takhöjd. De höga cylindriska ljusstyrkorna gör det lättare att exempelvis känna igen ansikten. Våra nya downlights i tunable white erbjuder användarna av Quintessence-programmet en mängd olika användningsområden - inte bara för HCL, utan även för varje typ av dynamisk, stämningsskapande och estetisk ljussättning av arkitektoniska rum.


Tekniska egenskaper
ERCO linssystem: Diffusorlins i optiska polymer, ljusfördelningar: Wide flood, Extra wide flood
ERCO LED-modul: High-power LED på kretskort med metallkärna, tunable white: Ljusfärgen variabel från 2700K till 6500K
Driftdon: DALI
Armaturhus: Aluminiumgjutgods, plast, 3 storlekar
Reflektor: ERCO darklighteflektor, silver
Inbyggnadsring: Vitt
Montering: utanpåliggande eller slätt infälld med inbyggnadsring (tillbehör)
(4501 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH www.erco.com
2 / Download HiRes
Tunable white: Nu även hos Quintessence infällda takarmaturer

Quintessence utökades med tunable white för allmänbelysningen med olika färgtemperaturer.

© ERCO GmbH www.erco.com
Visualisering: Electric Gobo

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.