Maximal visuell komfort för stora uppgifter: Den nya utomhusarmaturen Kona från ERCO

Maximal visuell komfort för stora uppgifter: Den nya utomhusarmaturen Kona från ERCO  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, oktober 2015. Offentliga byggnader som museer, bibliotek och järnvägsstationer hör till de arkitektoniska landmärken som sätter sin prägel på en stad. I stadsbilden utgör de tillsammans med torgen centrala knutpunkter i det urbana livet. En effektfull belysning ökar intresset för dessa platser och bidrar i hög grad till att göra staden attraktiv. Med den nya produktfamiljen Kona erbjuder ERCO utomhusarmaturer som fyller många olika syften. Tack vare ett mycket kraftigt ljusflöde och mycket god avbländning skapar Kona bländfri visuell komfort även över stora avstånd. De robusta ljusverktygen belyser höga fasader, monument och byggkomplex på ett både effektfullt och energieffektivt sätt med ERCOs mycket innovativa LED-ljusteknik.

Armaturfamiljen Kona, som innehåller strålkastare, washers och wallwashers, är det senaste resultatet av ERCOs produktutveckling. Det innovativa ljusverktyget förenar komfort och energieffektivitet i ett robust armaturhus. Med kraftiga lumenpaket på upp till 12.720 lm med en anslutningseffekt på endast 109 W övervinner Kona lätt stora projektionsavstånd och passar för alla belysningstillämpningar där stora armaturavstånd krävs. Den genomtänkta designen i det runda, koniska armaturhuset med djupt liggande linssystem ger bästa möjliga avbländning även vid höga ljusflöden. De många olika ljusfördelningarna sprider ljuset exakt och utan förluster på ytan som ska belysas och öppnar en rad ljustekniska möjligheter för god ljusdesign. Den underhållsfria optoelektroniken och det korrosionsbeständiga armaturhuset är resurssnålt och sänker driftkostnaderna.

Kraftfullt och flexibelt
Kona finns med tre olika armaturhusstorlekar och kan användas på många olika sätt för differentierad belysning utomhus. I alla tre storlekarna övertygar strålkastare, washers och wallwashers med höga ljusflöden och olika ljusfördelningar. Arkitektoniska detaljer framhävs av strålkastaren Kona med smala ljusfördelningar och en avbländningsvinkel på 30°. Högre och längre föremål, till exempel fristående skulpturer, accentueras av Kona washer med ljusfördelningen oval flood. Tack vare det runda armaturhuset är Spherolit-linsen oval flood fritt vridbar i Kona, så att den långsträckta ljuskäglan kan ställas in individuellt efter olika föremål. Som wallwasher belyser Kona fasader helt jämnt och den kan användas för att definiera rummets gränser.

Effektiv och underhållsfri ljusteknik
Genom det extremt jämna ljuset från strålkastaren, washern och wallwashern Kona kan ett litet antal ljusverktyg fullfölja ett belysningskoncept som fyller de högsta anspråk. Det specialutvecklade Spherolit-linssystemet, baserat på en kombination av LED-modul, kollimatorer och Spherolit-lins, samlar det digitala ljuset från Kona mycket effektivt. De kraftfulla ljusverktygen kan därför komma ned i en låg energianvändning på 19 till 96 W. Dessutom bidrar den långa livslängden hos ERCOs ljusteknik till minimala krav på underhåll och sänkta driftkostnader. Ljusflödet som bibehålls under lång tid (specifikation: L80/B10) möjliggör användning av Kona även på svårtillgängliga platser som broar eller påbyggnader på tak. Det robusta armaturhuser av korrosionsbeständig gjuten aluminium är dubbelt pulverlackerad och passar med kapslingsklass IP65 för en lång rad olika tillämpningar utomhus, och även i inomhusmiljöer med krav på högre kapslingsklass.

Konas tekniska egenskaper
ERCOs linssystem: Kollimator av optisk polymer, Spherolit-lins med
ljusfördelningarna: narrow spot, spot, flood, wide flood,
oval flood (vridbar 360°), wallwash
ERCOs LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna;
ljusfärger: varmvitt eller neutralvitt,
3000 resp. 4000 K
Driftdon: On/off eller DALI-reglerbar
Hölje: Korrosionsbeständigt aluminiumgjutgods, ytbehandlat med No-Rinse, grafit dubbelt pulverlackerad, ytan optimerad för minskade smutsavlagringar;
avbländningskon: plast, svartlackerad

(4472 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
ERCOs nya armaturfamilj Kona för utomhusbruk förenar mycket stort ljusflöde och perfekt avbländning.
Foto: ERCO GmbH, www.erco.com

2 / Download HiRes
Kraftfull och effektiv - den nya armaturfamiljen Kona erbjuder en omfattande repertoar för differentierad belysning av byggnadskomplex utomhus.
Foto: ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.