Minimalistiskt system: ERCO Cantax nu även för infällning i tak

Minimalistiskt system: ERCO Cantax nu även för infällning i tak  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, maj 2016. Med Cantax infällda takstrålkastare utvecklar ERCO en ny variant av den framgångsrika strålkastaren för strömskenor. Därmed utökas systematiken i denna populära armaturfamilj, vilket medför att den får ännu fler användningsområden. Rena linjer, briljant ljus och exakta ljusfördelningar gör den infällda takstrålkastaren Cantax till ett perfekt ljusverktyg i butiker och på museer. Både i rum med högt och lågt i tak underlättar olika modellstorlekar och låga infällningsdjup, när armaturerna ska integreras i taket. Tack vare det vrid- och svängbara armaturhuset kan den infällda strålkastaren riktas individuellt. Det mycket effektiva LED-systemet med kollimator och utbytbar Spherolit-lins erbjuder en rad olika ljusfördelningar.

Framgången för en butik beror i hög grad på det yttre intrycket. Varorna ska presenteras på ett så tilltalande sätt som möjligt med skyltställ eller affischer. Presentationen täcker ofta stora delar av väggytorna, delvis ända upp till taket. Dessutom ändras skyltningen oftast med jämna mellanrum. Följaktligen bör ljuset kunna ställas in flexibelt i olika delar av lokalen och det bör bestå av en kontrastrik och effektfull kombination av allmän- och accentbelysning. Inte minst måste belysningsanläggningen bidra till butikens ekonomiska resultat genom energieffektivitet, minimala underhållskostnader och lång livslängd. Med den nya takinfällda belysningen Cantax, som finns att få som strålkastare, washer och lins-wallwasher, kan nu alla dessa krav uppfyllas av en enda armaturfamilj.

Exakt ljus för effektfulla presentationer
Med hjälp av LED-tekniken erbjuder Cantax en perfekt ljuskägla med briljant, jämnt ljus och mjuk gradient. Ljuset har en mycket fin färgåtergivning och det har inga IR- och UV-andelar som kan ge materialskador. Spherolit-linserna kan bytas ut vilket möjliggör olika ljusfördelningar, allt från smal accentuering till bredstrålande belysning och enhetlig bred väggbelysning. Tack vare specialutvecklade driftdon kan LED ljusregleras ned till en procent av sin effekt vilket möjliggör att vissa objekt kan framhävas mer än andra. Med tre olika storlekar täcker Cantax ett stort effektområde, från 2W och 210lm till 24W och 3300lm. Det stora ljusutbytet understödjer planering med ett litet antal armaturer. Den idealiska takhöjden är mellan 3m och 6m, där en exakt belysning av målytan uppnås även vid högt i tak.

Stor flexibilitet genom vrid- och svängbart armaturhus
Trots det kvadratiska armaturhuset har Cantax infällda strålkastare en rund infällningsdel. Tack vare denna utformning kan ljusverktyget vridas 360°. Dessutom möjliggör ett horisontellt gångjärn att armaturhuset kan svängas upp till 90°. Så kan varje ljuskägla från taket riktas åt alla håll, flexibelt och utan verktyg. I praktisk användning är det en fördel att en och samma infällda strålkastare kan användas för olika ljussättningar alternativt accentuera ett enstaka objekt, framhäva en horisontell skyltning eller belysa en hyllvägg.

Diskret formgivning passar för många användningsområden
Som infälld takstrålkastare smälter Cantax diskret in i många olika typer av arkitektur, utan att det syns några elledningar eller andra tekniska anordningar. Med sin runda yttre form är den inte bunden till ett takraster och kan placeras fritt för att passa in i olika ljuskoncept. Även i rum med lågt i tak syns knappt ljusverktyget, utan fokus ligger på ljusverkan. Dessutom är utformningen optimerad till ett lågt inbyggnadsdjup på 75mm. För övrigt finns Cantax nu att få både som strålkastare och infälld strålkastare med ett kvadratiskt armaturhus, bara 92mm brett. Denna lilla modell rekommenderas särskilt för butiker, gallerier och lokaler med mycket lågt i tak, upp till 3m.


Tekniska egenskaper Cantax
ERCOs linssystem: Kollimator av optisk polymer, Spherolit-lins med ljusfördelningarna: narrow spot, spot, flood, wide flood, oval flood, (kan monteras med 90° förskjutning), wallwash
ERCOs LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt eller neutralvitt, 3000 resp. 4000K
Driftdon: On/off, reglerbart med dämpteknik eller DALI
Armaturhus: Armatur: gjuten aluminium, pulverlackerad, ram: plast

(4753 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Den nya infällda takstrålkastaren Cantax från ERCO kännetecknas av rena linjer, briljant ljus och exakta ljusfördelningar.

Bild: ERCO GmbH, www.erco.com
2 / Download HiRes
Olika modellstorlekar och låga infällningsdjup underlättar integreringen i taket - i rum med både högt och lågt i tak.

Bild: ERCO GmbH, www.erco.com
3 / Download HiRes
Med Cantax kan kontrastrika och effektfulla ljusscener förverkligas - till exempel i butiker.

Bild: ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.