Stor frihet i ljusutformningen med linjär estetik: Compar infällda takarmaturer från ERCO

Stor frihet i ljusutformningen med linjär estetik: Compar infällda takarmaturer från ERCO  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, januari 2017. Med den nya familjen Compar erbjuder ERCO ljusfördelningar som hittills varit förknippade med runda eller kvadratiska utskärningar i taket. Dessa infällda armaturer har en tydligt linjär armaturform. Det utökar möjligheterna till gestaltning i typiska tillämpningsområden för takinfälld belysning som foajéer, kommunikationsytor och konferensrum i förvaltningsbyggnader, restauranger och gallerier. Även på kontoret passar Compar för normenliga och ergonomiska ljuslösningar.

Familjen Compar med sina infällda armaturer gör anspråk på att klara en differentierad belysning även i projekt där många olika utrymmen har sin speciella användning och sina funktioner: I en stor kontorsbyggnad krävs ett annat ljus i till exempel den representativa foajén, hisshallen, korridorerna eller företagsmatsalen än i auditoriet, sammanträdesrummen eller kontorslandskapen. Fördelarna med Compar är dels den genomgående linjära estetiken hos den smala armaturprofilen och den enhetliga tekniska grunden. Dessutom erbjuder systemet av olika ljusfördelningar, effekttal och utformningsdetaljer passande ljusverktyg för olika scenarier. Här förenas kreativ ljusutformning med säker, rationell planering och kostnadseffektiv drift.

Fem ljusfördelningar från en smal profil
Från några få, tydligt definierade parametrar skapas ett logiskt system med stora kombinationsmöjligheter. Det är principen för armatursystematiken hos ERCO. Även Compar följer denna princip. Grunden utgörs av de tre storlekarna med längder på 120mm, 210mm och 390mm och en bredd på bara 62mm. Antalet optiska LED-enheter fördubblas till varje respektive större storlek, och därmed fördubblas även ljusflödet. Varje storlek finns i två effekttal vardera. Det ger sex ljusflödesnivåer från 630lm upp till kraftfulla 4920lm, som ger hög belysningsstyrka även i rum med högt i tak.

Mycket effektiva linser, specialutvecklade av ERCO, formar ljuset från LED-modulerna till de rotationssymmetriska ljusfördelningarna wide flood och extra wide flood, till den asymmetriska ljusfördelningen wallwash för jämn vertikal belysning och de två axialsymmetriska ljusfördelningarna oval flood och oval wide flood. Den nya ljusfördelningen oval wide flood är speciellt avsedd för normenlig belysning på kontoret.

Ergonomi och uttrycksfull linjär estetik på kontoret
Ljusfördelningen oval flood passar mycket bra i korridorer där inriktningen av armaturen och ljusfördelningen stämmer överens. Den nya oval wide flood har ERCO utvecklat särskilt för kontorsarbetsplatser. Med armaturen Compar oval wide flood på kontoret kan upp till fyra arbetsplatser ges normenlig och ergonomisk belysning. I fråga om belysningens jämnhet med cylindriska belysningsstyrkor på 175lx, med 300 resp. 500lx på arbetsytan och ett UGR < 19 uppfyller den nya ljusfördelningen oval wide flood kraven på kontorsarbetsplatser enligt normen EN 12464-1. I till exempel kommunikationsytor eller foajéer möjliggör den breda ljusfördelningen extra wide flood betydligt större armaturavstånd - och därigenom lägre investerings- och driftkostnader.

Detaljer som gör skillnad
Downlight-ljusfördelningarna hos Compar kompletteras av effektiva linswallwashers, så att även den viktiga vertikala belysningen finns tillgänglig i linjära armaturfamiljer. Aluminiumhöljet på 100mm kräver endast ett lågt inbyggnadsdjup, och kan monteras snabbt och enkelt. Som alternativ till täckringen (ingår som standard) är även ramar för slät infällning tillgängliga som tillbehör. Med avbländningsraster i silver eller svart kan Compar anpassas perfekt till arkitekturen och olika typer av tak. ERCO erbjuder ljusfärgerna varmvitt (3000K) och neutralvitt (4000K). Driftdonen finns för on/off, fasreglering samt DALI.

Med detta omfattande system framstår Compar som det nya kraftpaketet för linjär estetik i ERCO Program. Den är ett välkommet alternativ till både runda och kvadratiska downlights för alla takintegrerade ljuskoncept och även till konventionella lysrörsarmaturer vid belysning av arbetsplatser.


Tekniska egenskaper
Linssystem från ERCO: Spherolit-lins, kollimatoroptik av optisk polymer, ljusfördelningar: wide flood, extra wide flood, oval flood, oval wide flood, wallwash
LED-modul från ERCO: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt eller neutralvitt, 3000K resp. 4000K
Avbländningsraster: Plast, silver eller svart
Armaturhus: Aluminium, tre storlekar
Montering: Med inbyggnadsram av plast, med täckram eller för slät infällning (tillbehör)
Driftdon: On/off, reglerbart (bakkantsdämpning) eller DALI
(5221 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Compar erbjuder ett elegant, utrymmesbesparande alternativ till runda eller kvadratiska infällda takarmaturer. Ljustekniskt övertygar det nya ljusverktyget från ERCO genom kvalitet och effekt.

© ERCO GmbH, www.erco.com
2 / Download HiRes
Compar finns i tre storlekar med två effekttal vardera. Det ger sex ljusflödesnivåer från 630lm upp till kraftfulla 4920lm, som ger hög belysningsstyrka även i rum med högt i tak.

© ERCO GmbH, www.erco.com
3 / Download HiRes
Compar möjliggör kreativitet i takutformningen genom sin linjära form. De fem effektiva ljusfördelningarna i dessa infällda takarmaturer från ERCO tillgodoser mycket höga anspråk på exklusiv arkitektur- och kontorsbelysning.

© ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.