Site, ERCOs släpljuswallwasher för utomhusbruk: Accentuering av väggar och väggstrukturer

Site, ERCOs släpljuswallwasher för utomhusbruk: Accentuering av väggar och väggstrukturer  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, januari 2015. Med vertikal belysning utomhus blir ljusets roll som arkitekturens fjärde dimension särskilt tydlig - den präglar och modellerar nattens stadsbild med stort genomslag. ERCO erbjuder en lösning på högsta tekniska nivå för sådan fasadbelysning med sin nya släpljus-wallwasher Site: Denna robusta infällda markarmatur tar fram konturerna av de finaste materialstrukturer i fasadarkitekturen. Med precision och jämnhet håller ljusverktyget Site vad ERCOs ledmotiv "light digital" lovar.

Vertikal belysning, en av de starka sidorna hos armaturtillverkaren ERCO, passar perfekt för att framhäva de specifika kvaliteterna hos arkitekturen och skapa rumsliga effekter med ljusdesign. Släpljus är en speciell typ av vertikal belysning för en utpräglat skulptural effekt hos väggtexturer: Den framhäver tydligt struktur och påtaglighet hos historiska byggnader eller extraordinära fasader.

Släpljus framhäver ytstrukturer och material
För uppseendeväckande ljussättning av väggstrukturer och fasader har ERCO utvecklat ett effektivt och ljustekniskt högspecialiserat ljusverktyg i form av den infällda markarmaturen Site. Den nya LED-wallwashern skapar ett jämnt släpljus, som accentuerar de allra finaste strukturerna i fasaden. De specifika materialegenskaperna hos natursten, betong, tegel eller trä framhävs reliefartat. Resultatet blir en tydlig och bländfri fasadframtoning, vars speciella egenskaper syns på bästa sätt i mörker. Till skillnad från traditionella wallwashers, som dränker fasaden i ganska mjukt ljus, ger Site livfulla, anslående klärobskyreffekter. Samtidigt ger belysningen bästa möjliga visuella komfort utan störande bländning och utan spill-ljus. Sådana optimerade varseblivningsförhållanden drar uppmärksamheten till de arkitektoniska detaljerna.

Effektivitet
Den infällda markarmaturen Site smälter diskret in i omgivningen och i närheten av fasaden skapar den ett effektfullt släpljus. Även vid placering så nära väggen som 30 centimeter genererar Site en exakt ljuskägla med sin asymmetriska ljusfördelning. För att uppnå perfekt släpljuseffekt, kan monteringsavvikelser som uppkommer vid monteringen utjämnas: Ljustekniken kan bekvämt svängas upp till en inställningsvinkel på tio grader åt båda hållen. LED-linsoptik optimerad för släpljus medger dessutom stora armaturavstånd vid oförändrat homogen ljusfördelning i vertikal led. Ett måttligt antal armaturer räcker då för att åstadkomma en imponerande effekt. Släpljuset ger, utöver sina sceniska kvaliteter, en effektiv utomhusbelysning. Därmed ger Site inte bara stämningsfull fasadbelysning, utan samlar även poäng vad gäller energi- och kostnadseffektivitet.

Effektiv LED-ljusteknik
Som specialform av vertikal belysning kräver släpljuset en linjär ljuskälla. Följaktligen är de LED-kretskort som ERCO tillverkar för bredstrålande fasadbelysning utformade som band. Den energieffektiva, effektstarka ljustekniken understöds även i släpljuswallwashern Site genom specialutvecklade kollimatorer. De ligger bakom den hittills oöverträffade precisionen vid accentuering av texturer och förhöjer ytterligare dessa högeffektiva LED.

Användarvänlighet och maximal stabilitet
Den korrosionsfria utomhusarmaturen Site är enkel att installera, valfritt med inbyggnadshus av plast eller med monteringsset i golv med luftmellanrum. För utjämning av ojämnheter i marken kan ljustekniken svängas 10 grader för att få fram den perfekta släpljuseffekten. Slutligen imponerar Site även med sin stora hållfasthet: Den tål en fordonsbelastning på 2 ton.


Tekniska egenskaper hos Site
ERCOs linssystem: Softec-lins
Ljusfördelning: Släpljuswallwasher
ERCOs LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med 
 metallkärna,
ljusfärger: varmvitt eller neutralvitt
Kapslingsklass: IP68
Driftdon: Omkopplingsbart eller DALI-reglerbart
Armaturhus: Plast, svart
(4447 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
LED-linsoptiken som är optimerad för släpljus-wallwashing möjliggör användning av Site med oförändrat homogen ljusfördelning vid särskilt stora armaturavstånd.
Foto: ERCO

2 / Download HiRes
Med de infällda markarmaturerna Site uppfattas fasader på ett nästan magiskt sätt. Släpljuset ljussätter på ett imponerande och effektivt sätt strukturen hos fasader. Foto: ERCO

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.