Speciella ljuslösningar för butiksbelysning kräver speciella verktyg: ERCO Gimbal infällda strålkastare och washers för takkanaler

Speciella ljuslösningar för butiksbelysning kräver speciella verktyg: ERCO Gimbal infällda strålkastare och washers för takkanaler  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, oktober 2018. Ljus, inte armaturer - vilka ljuslösningar uppfyller detta krav bättre än de där ljuskällorna är dolda i takkanaler eller dekorlister så att ljuseffekten står i centrum med all sin magi? Den tekniska lösningen som ERCO erbjuder för sådana krav är en ny serie infällda strålkastare med en speciell monteringsbygel för flexibel kanalmontering som kombinerats med den kraftfulla ljusteknik och kompakta kardanupphängning som Gimbal infällda strålkastare erbjuder.

Detta är ett knep som hämtats från scenbelysningar. Om man döljer en ljuskälla från betraktarens blick framhävs ljuseffekten som därmed blir ett immateriellt redskap för ljussättningen. Denna princip fungerar även inom arkitekturen, t.ex. i påkostade butiksmiljöer eller vid presentation av utställningsföremål i utställningar och museer. I samband med inredningen av lokalen byggs takkanaler, urtag, dekorlister eller liknande monteringsutrymmen för belysningstekniken. En positiv bieffekt är att sådana ljuslösningar erbjuder hög visuell komfort, eftersom de förhindrar bländning och riktar blicken mot det väsentliga.

Marknadens mest kompakta svängfunktion
Det är givetvis även möjligt att helt enkelt montera en strömskena i en passande takkanal och förse den med vanliga strålkastare. Men speciella verktyg som den nya Gimbal-seriens infällda strålkastare och washers för takkanaler är optimerade för detta ändamål och är tack vare sin konstruktion sparsam med en mycket värdefull resurs - byggutrymmet. Ljusenheterna och den kardanupphängda svängmekanismen på Gimbal är inte bara mycket kompakt. En annan fördel är att ljusenhetens mittpunkt inte förskjuts när armaturen riktas in. Tack vare den exakta och lättrörliga upphängningen krävs mycket lite kraft för att rikta in strålkastare och washers. Svängvinkeln är upp till 40° i alla riktningar.

Enkel och flexibel montering
Med stöd av erfarna yrkesmänniskor har konstruktörerna på ERCO utformat monteringsbygeln för Gimbal strålkastare och washers på så vis att ljusverktygen alltid kan monteras säkert, snabbt och enkelt i takkanaler av olika typ och storlek. Bygelns speciella form gör det enkelt att placera armaturerna exakt på linje och erbjuder många möjligheter för kabeldragning. De separat placerade och färdiganslutna driftdonen monteras i takkanalen eller i utrymmet ovanför undertaket. De nya Gimbal-strålkastarna är även lämpliga för diskret, fast montering på andra byggnadselement som väggar, balkar och gesimser som ofta förekommer i historiska eller kulturskyddade byggnader. Tre storlekar med vardera två effekttal erbjuder passande ljusflöden för alla lokaler - från 210lm till 4920lm.

Briljanta ljussättningar - med system
Dessutom mycket effektiv ljusteknik som bygger på ERCO armatursystematik: LED-moduler kombinerade med kollimatorer och utbytbara Spherolit-linser skapar sex olika ljusfördelningar. Ljusfördelningarna narrow spot (spridningsvinkel ca 5°), spot (spridningsvinkel ca 15°) och flood (spridningsvinkel ca 30°) för strålkastare är lämpliga för kontrastrik accentuering av objekt i olika storlekar och varierande avstånd. Med ljusfördelningarna wide flood (spridningsvinkel ca 50°), extra wide flood (spridningsvinkel ca 85°) och oval flood (spridningsvinkel ca 60°x15°) för washers kan stora objekt eller delar av rum ges en jämn ljussättning.

Driftdonen för Gimbal finns i utföranden med on/off och reglering med dämpteknik samt som DALI-driftdon. Förutom den varmvita ljusfärgen 3000K går det nu även att välja varmvit 2700K. När det gäller neutralvit 4000K kan planerarna välja mellan ett utförande med optimerad verkningsgrad och extremt högt ljusutbyte vid färgåtergivningsindexet Ra≥80 eller ett utförande med mycket god färgåtergivning med Ra≥90.


Tekniska egenskaper
ERCO linssystem: Spherolit-lins, kollimatoroptik av optisk polymer
Ljusfördelningar: Narrow spot, Spot, Flood, Wide flood, Extra wide flood och Oval flood (vridbar 360°)
ERCO LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna, ljusfärger: Varmvitt 3000K, neutralvitt 4000K (Ra≥80), på förfrågan: Varmvitt 2700K, 4000K (Ra≥90)
Armaturhus: Ljusenhet av aluminiumgjutgods, svart pulverlackerad, kardanupphängning. Svängvinkel 40°. Tre storlekar.
Montering: Med monteringsbygel, pulverlackerad stålplåt.
Driftdon: On/off, reglerbar (bakkantsdämpning) eller DALI reglerbar
(5046 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Den kardanupphängda svängmekanismen på Gimbal strålkastare och washers är mycket kompakt och ljusenhetens mittpunkt förskjuts inte när armaturen riktas in. Det innebär att Gimbal utnyttjar en mycket värdefull resurs, byggutrymmet i takkanalen, på effektivast tänkbara sätt.

© ERCO GmbH, www.erco.com
2 / Download HiRes
I avskalade interiörer, där ljuseffekten ska stå i centrum, väljer planerarna ofta att placera belysningen i takkanalerna. Gimbal infällda strålkastare för takkanaler har utvecklats speciellt för sådana tillämpningar.

© ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.