Teknisk finess för exakt ljus: Gimbal infällda strålkastare, washers och wallwashers från ERCO

Teknisk finess för exakt ljus: Gimbal infällda strålkastare, washers och wallwashers från ERCO  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, februari 2017. En fascinerande teknisk princip i ny gestaltning kommer till uttryck i de nya infällda strålkastarna Gimbal med kardanupphängning och digital ljusteknik från ERCO. De bildar en omfattande produktfamilj med olika storlekar, effekttal och ljusfördelningar. Gimbal kan riktas mycket enkelt och exakt och sparar utrymme - perfekt för butiksbelysning. Utseendet harmonierar med tekniskt inriktade interiörer och märkesarkitektur.

Scenisk belysning spelar en viktig roll både i detaljhandeln och vid utställningar. Här behöver planeraren en flexibel verktygslåda med ljusverktyg som erbjuder både perfekt ljuskvalitet, god driftekonomi och en design som sätter rätt accenter i den arkitektoniska miljön. Hos Gimbal är ett elegant, teknikinspirerat utseende mer än ett modernt yttre. Det återspeglar direkt de speciella mekaniska och ljustekniska lösningar som den nya produktfamiljen bygger på. Gimbal passar därför väl in i som en del av inredningen i tekniskt inriktade miljöer som till exempel vetenskapsmuseer och showrooms för bilar - och utgör å andra sidan en stimulerande kontrast till minimalistisk och historisk arkitektur.

Rörlig som en skeppskompass
Den lombardiske vetenskapsmannen Gerolamo Cardano (1501-1576) blev först med att beskriva den speciella svängmekanism som idag bär hans namn. En kardanupphängning - på engelska gimbal mounting - består av två överlappande sinsemellan rätvinkliga vridlager. Redan Leonardo da Vinci föreslog denna upphängning för skeppskompassen, för att den skulle kunna bibehålla sitt horisontella läge oavsett hur fartyget rörde sig. Hos armaturen Gimbal från ERCO kan armaturhuset svängas upp till 40° i varje riktning tack vare kardanupphängningen - med högsta precision och liten kraft.

Ett genialt system för briljant ljussättning
Den bekväma svängfunktionen och den utrymmesbesparande, platta konstruktionen är redan viktiga aspekter som gör Gimbal till ett perfekt verktyg för sceniska ljuskoncept. Dessutom är ljustekniken mycket effektiv, i enlighet armatursystematiken från ERCO: LED-modulerna i kombination med kollimatorer och utbytbara Spherolit-linser kan ge hela sju olika ljusfördelningar. Med de rotationssymmetriska ljusfördelningarna narrow spot och spot, flood, wide flood och extra wide flood kan Gimbal klara allt från kontrastrik accentuering av föremål till jämn bred belysning. Utöver detta finns även den axialsymmetriska bredstrålande ljusfördelningen oval flood och den asymmetriska ljusfördelningen wallwash för mycket jämn vertikal belysning. Med sina olika storlekar och lumenpaket passar armaturfamiljen Gimbal i butiker med takhöjd på tre till tio meter.

Snoots finns som tillbehör för särskilda krav på bländskydd vid smalstrålande ljusfördelningar och wallwashers. Ytterligare varianter av Gimbal erbjuds genom tre storlekar med två effekttal vardera och de två ljusfärgerna varmvitt (3000K) och neutralvitt (4000K). Driftdonen finns att få med on/off, fasreglering eller DALI-reglering. Systematiken omfattar även infällningsringarna. De motsvarar Quintessence familjens ringar och är snabba och enkla att montera. De finns i svart och vitt samt för slät infällning eller infällning med täckring. Förutom produktkvaliteten och den goda visuella komforten är det framför allt den logiska uppbyggnaden och omfattningen hos denna armaturfamilj som medför att Gimbal blir förstahandsvalet för planerare ifråga om kardanupphängda armaturer.


Tekniska egenskaper
Linssystem från ERCO: Spherolit-lins, kollimatoroptik av optisk polymer, ljusfördelningar: narrow spot, spot, flood, wide flood, extra wide flood, oval flood (vridbar 360°), wallwash
LED-modul från ERCO: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt eller neutralvitt, 3000K resp. 4000K
Armaturhus: Armaturhus av gjuten aluminium, pulverlackerad i svart, kardanupphängning, svängvinkel 40°, tre storlekar
Montering: Med inbyggnadsring av plast, med täckring eller för slät infällning
Driftdon: On/off, reglerbart (bakkantsdämpning) eller DALI
(4553 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Hos armaturen Gimbal från ERCO kan armaturhuset svängas upp till 40° i varje riktning tack vare kardanupphängningen - med högsta precision och liten kraft.

© ERCO GmbH, www.erco.com
2 / Download HiRes
Den mycket effektiva ljustekniken innebär att Gimbal är ett perfekt verktyg för sceniska ljuskoncept: LED-moduler i kombination med kollimatorer och utbytbara Spherolit-linser kan ge hela sju ljusfördelningar.

© ERCO GmbH, www.erco.com
3 / Download HiRes
Hos Gimbal är ett elegant, teknikinspirerat utseende mer än ett modernt yttre. Det är en direkt konsekvens av de speciella mekaniska och ljustekniska detaljerna hos infällda takstrålkastare från ERCO.

© ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.