Ljusets magi: Den nya pollararmaturen Castor från ERCO

Ljusets magi: Den nya pollararmaturen Castor från ERCO  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, juni 2016. Pollararmaturer står för orientering och trygghet på öppna ytor och gångvägar. De ger dels nödvändig allmänbelysning, och dels skapar de en rangordning mellan olika delar av omgivningen genom att betona och begränsa kommunikationsytor och offentliga platser. För dessa olika uppgifter har ERCO utvecklat Castor. Denna flexibla pollararmatur erbjuder ljusplanerare, arkitekter och landskapsarkitekter stor frihet i den övergripande ljusplaneringen av komplexa anläggningar utomhus, till exempel kring representativa offentliga byggnader, restauranger eller bostäder.

Som den första pollararmaturen i ERCOs produktportfölj som enbart är konstruerad för LED-teknik möjliggör produktfamiljen Castor frihet i utformningen, enhetlig design med perfekt avbländning och god energieffektivitet. Den kan som tillval fås med radiell ljusfördelning på 360° för öppna ytor eller med halvcirkelformad ljusfördelning för gångvägar. Den finns även i olika storlekar och lumenklasser. Mark-washern möjliggör ovanligt stora armaturavstånd på upp till 10m - med exakt, jämnt ljus och perfekt avbländning. Grunden för kombinationen av visuell komfort, ljuskvalitet och ljusflöde är LED-ljustekniken som är specialutvecklad för Castor. Den består av en innovativ, mycket effektiv ljusledarring, nästan osynligt infogad i pollaren med sina minimalistiska former.

Castor tillåter för första gången planering av en differentierad belysning av kommunikationsytor och öppna ytor som terrasser och parkeringsplatser, entréer och gångvägar med en enda armaturfamilj från ERCO i konsekvent design. Modeller med en bred ljusfördelning på 180° har en effekt på 8-12W och lumenpaket på 840lm till 1650lm, och modeller med den radiella ljusfördelningen på 360° kräver 16-24W och har lumenpaket på 1680lm till 3300lm. Dessutom finns Castor i två höjder, 800mm eller 900mm, och två olika ljusfärger De flexibla pollararmaturerna har on/off-strömbrytare eller är DALI-reglerbara.

Ljusledartekniken "light digital" - innovation i gränslandet mellan teknik och design
Castor synliggör hur ERCO överför sin inriktning "ljus, inte armaturer" till den digitala tidsåldern Den i armaturhuset helt integrerade ljusledarringen styr ljuset energieffektivt, exakt och bländfritt mot ytan som ska belysas, utan att ljusöppningen syns. Ljuset övertygar med sin fulländade jämnhet, den exakta symmetrin och briljansen. Perfektionen i ljuskäglan förstärks ytterligare genom frånvaron av ojämnheter, till exempel från stag eller andra komponenter. Det blir extra tydligt i ljusfördelningen på 360°. Tack vare Dark Sky-tekniken sprids inget ljus ovanför horisontallinjen. Blicken mot natthimlen förblir ostörd och förbipasserande och bilförare slipper bli bländade. Den specialutvecklade ljusledarringen från ERCO av optisk polymer är en kombination av ljusledare och lins. Den är monterad direkt över den ringformade layouten på LED-modulen med högeffekt-LED, som integreras upp och ner i armaturen. Tekniken är baserad på samma mycket exakta optiska princip som ERCO använder för kollimatorer i strålkastare och wallwashers.

Hållbar mark-washer
Tack vare det goda pris-prestanda-förhållandet och den goda energieffektiviteten på lång sikt passar Castor även för byggprojekt med liten budget. Utan kompromisser i avbländningen innebär det stora ljusutbytet att stora armaturavstånd på upp till 10m blir möjliga.
Castor - med pulverlackerade komponenter av gjuten aluminium och utan glas - uppfyller alla krav för skyddsklass IP65. Eftersom elektroniken sitter i övre delen av pollaren, kan Castor utan problem stå i snön. Självklart är den robusta pollararmaturen försedd med optoelektronik från ERCO med lång livslängd och minimala krav på underhåll, vilket är resursbesparande och minskar driftkostnaderna.


Tekniska egenskaper Castor
ERCOs ljusledarring: Kombination av ljusledarteknik och lins av optisk polymer
ERCOs LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna,
ljusfärger: varmvitt eller neutralvitt, 3000 resp. 4000K
Driftdon: On/off eller DALI-reglerbart
Pollare: Korrosionsbeständigt aluminiumgjutgods, ytbehandlat med No-Rinse, grafit dubbelt pulverlackerad, ytan optimerad för minskade smutsavlagringar
Avbländningskon: Korrosionsbeständigt aluminiumgjutgods, No-Rinse ytbehandlat, dubbelt pulverlackerad och svartlackerad, bländfritt ovanför ljusöppningens nivå.
Övre täcklock: Korrosionsbeständig gjuten aluminium, ytbehandling No-Rinse, dubbelt pulverlackerat i grafit
Bottenplatta: För montering på tillbehör, monteringstillbehör beställs separat
Skyddsklass IP65: Dammtät och spolsäker.
(5206 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
I den nya pollararmaturen Castor skapar en innovativ optisk princip med ringformad ljusledare en mycket jämn ljusfördelning, med spridning på 180° eller 360°.

Bild: ERCO GmbH, www.erco.com

2 / Download HiRes
Bländfritt och helt jämnt ljus från ERCOs pollararmatur Castor underlättar orienteringen på natten - med armaturavstånd på upp till 10m.

Bild: ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.