De övervinner avståndet i kvadrat: Stella strålkastare, washers och wallwashers från ERCO för speciella krav

De övervinner avståndet i kvadrat: Stella strålkastare, washers och wallwashers från ERCO för speciella krav  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, juni 2018. LED-ljuskällorna har redan erövrat de flesta områdena inom ljustekniken. Med Stella-familjens nya strålkastare, washers och wallwashers flyttar ERCO det möjligas gräns ytterligare en bit. Detta är mycket ljusstarka, energieffektiva och samtidigt exakta verktyg för arkitekturbelysning som tack vare sin höga prestanda lätt klarar stora avstånd och extrema takhöjder.

Flygplatsterminaler, hotellfoajéer, utställningslokaler, kyrkorum och köpcentra är exempel på arkitektoniska rum som imponerar bara genom sina dimensioner. Rätt ljuslösningar kan stödja den dramatiska rumskänslan genom att armaturerna placeras långt utanför synfältet på stort avstånd från målytan eller det belysta objektet. Utställningsföremål och arkitekturdetaljer upplevs som självlysande när ljuskällan inte omedelbart upptäcks. Så uppstår ljusmagi som ger lokalerna ytterligare en dimension. Men den fotometriska grundlagen ställer till en del bekymmer. Denna lag innebär att belysningsstyrkan avtar med avståndet mellan ljuskällan och den belysta ytan i kvadrat. Det betyder med andra ord att planeraren behöver mycket ljusstarka ljusverktyg med exakt definierade ljusfördelningar för sådana ljuslösningar.

Ljusflöden upp till 9840 lumen
ERCO erbjuder denna typ av kraftfulla strålkastare, washers och wallwashers för montering på strömskenor under namnet Stella. Den nya produktfamiljen innebär att ERCO beprövade armatursystematik och dess sju differentierade ljusfördelningar med LED-projektionsoptik nått en prestandanivå som är helt ny för inomhusarmaturer. Med ljusflöden på upp till 9840 lumen uppnår Stella-strålkastarna en nivå som tidigare endast varit möjlig med 150W metallhalogenlampor - men med knappt halva energiförbrukningen. När det gäller kylningen litar produktutvecklarna hos ERCO i Lüdenscheid på sin erfarenhet av underhållsfri värmehantering för LED. På baksidan av det platta armaturhuset av aluminiumgjutgods finns flänsar som säkerställer passiv kylning av LED-kretskortet. Gynnsamma termiska förhållanden möjliggör lång livslängd utan fläkt. Samtidigt elimineras en potentiellt störande bullerkälla. Armaturernas tekniskt neutrala design smälter in som en funktionell detalj i all slags arkitektur.

För accentbelysning, bred belysning och vertikal belysning.
Stella-familjen omfattar två storlekar och flera effekttal som möjliggör en praktiskt användbar differentiering av ljusflödet. Finjusteringen sker via potentiometern på det separata driftdonshuset, via reglering av strömkretsen med dämpteknik eller digitalt via ett DALI-gränssnitt som finns som tillval. Tillgängliga ljusfördelningar är strålkastare med narrow spot (spridningsvinkel ca 5°), spot (spridningsvinkel ca 15°) och flood (spridningsvinkel ca 30°), washers med wide flood (spridningsvinkel ca 50°), extra wide flood (spridningsvinkel ca 85°) och oval flood (spridningsvinkel ca 60°x15°) samt asymmetrisk wallwash-ljusfördelning. Därmed är Stella inte bara lämplig för markant och briljant accentuering av föremål som skulpturer och fordon från hög höjd, utan även för energieffektiv, bredstrålande belysning av delar av rum med ett litet antal armaturer liksom för jämn, vertikal belysning av mycket höga väggar.

Differentierad ljuskvalitet
Stella möjliggör också ett större urval av LED-spektra som skapar fler gestaltningsdimensioner inom ramen för ERCO armatursystematik. Förutom den varmvita ljusfärgen 3000K går det nu även att välja varmvit 2700K. När det gäller neutralvit 4000K kan planerarna välja mellan ett mycket energieffektivt utförande med extremt högt ljusutbyte vid färgåtergivningsindexet Ra≥80 eller ett utförande med mycket god färgåtergivning med Ra≥90. Sammantaget bildar Stella-familjen en ljusstark och mångsidig verktygslåda för kreativ utformning med ljus för stora takhöjder - och höga krav.


Tekniska egenskaper
ERCO linssystem: Spherolit-linser, kollimatoroptik av optisk polymer
Ljusfördelningar: Narrow spot, Spot, Flood, Wide flood, Extra wide flood, Oval flood, Wallwash
ERCO LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna.
Kylning: Passiv, armaturhuset är utformat som kylkropp.
Ljusfärger: Varmvitt 3000K, neutralvitt 4000K (Ra≥80), 
på förfrågan: Varmvitt 2700K, neutralvitt 4000K (Ra≥90)
Ljusenhet: Aluminiumgjutgods
Driftdonets hölje: Plast
Montering: Med adapter på ERCO strömskenor
Driftdon: On/off, reglerbar (bakkantsdämpning och integrerad potentiometer) eller DALI
Tillbehör: Bikakeraster, Snoot, utbytbar Spherolit-optik
(5190 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Stella-familjen omfattar två armaturhusstorlekar, flera effekttal, de sju Spherolit-ljusfördelningarna i ERCO armatursystematik samt olika alternativ för ljusfärger och driftdon. Ljusenheten av aluminiumgjutgods skapar goda termiska förhållanden för tillförlitlig, kontinuerlig drift.

© ERCO GmbH, www.erco.com
2 / Download HiRes
Exponeringsbelysning över stora avstånd kräver höga ljusflöden och exakta ljusfördelningar. Sådana tillämpningar är Stella-familjens specialitet.

© ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.