Det enkla sättet att styra professionella ljusverktyg: ERCO satsar på Bluetooth-kompatibla armaturer

Det enkla sättet att styra professionella ljusverktyg: ERCO satsar på Bluetooth-kompatibla armaturer  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, juli 2018. Individuell on/off och ljusreglering av armaturer, inställning av ljusscener och integrering av sensorer - allt detta möjliggörs av den nya, trådlösa styrningstypen som ERCO nu erbjuder i form av Bluetooth-kompatibla armaturer. För installation och handhavande behövs inte mer än en smartphone eller surfplatta och Casambi-appen. Det intuitiva och smidiga systemet ger tillgång till komfortfunktioner och en frihet i utformningen som tidigare endast varit förbehållna mycket komplexa ljusstyrningsanläggningar. Armaturerna och den mobila enheten bildar ett radionätverk som varken kräver annan hårdvara eller installationer. Därmed inför ERCO en teknik som öppnar helt nya användningsområden för individuellt styrt ljus med professionell utformning.

I stora projekt som kontorsbyggnader, museer och konferensanläggningar är ljusstyrningssystemen vanligen planerade från början. Men efterfrågan på trådlösa ljusstyrningslösningar som är enkla att installera och komplettera ökar. De ska dessutom gå snabbt att ställa in och kunna hanteras utan fackkunskaper. Systemen används ofta för en bestämd rumssituation, men ska vid behov vara möjliga att bygga ut. Typiska exempel är utställningslokaler och konstgallerier, butiker, restauranger och privatbostäder. Med Bluetooth-kompatibla armaturer i strålkastarfamiljerna Optec, Parscan, Oseris och Pollux kan ERCO nu erbjuda en lösning för sådana projekt. Detta är en banbrytande metod att använda ljus som ett sceniskt och dynamiskt stilelement på ett enkelt, ekonomiskt och samtidigt professionellt sätt.

Bluetooth - inbyggt i driftdonet
Den tekniska lösning som ERCO valt innebär att Bluetooth-tekniken från det finska företaget Casambi integreras direkt i driftdon som ERCO själv utvecklar och tillverkar. Via radiostandarden Bluetooth LE kommunicerar armaturerna med varandra och med kompatibla smartphones, surfplattor eller smartwatches. Armaturerna kan styras från den mobila enheten via Casambi-appen.

Den kostnadsfria appen har bland annat funktioner för on/off och ljusreglering av individuella armaturer, gruppering av armaturer och inställning av ljusscener. ERCO har utvecklat ett lättbegripligt, visuellt användargränssnitt som gör handhavandet intuitivt. Armaturerna bildar tillsammans ett mesh-nätverk där även kompatibla produkter från andra tillverkare kan ingå. Ett valfritt antal mesh-nätverk kan installeras oberoende av varandra och de kan även integreras i olika webbtillämpningar via gateways.

Finns för en mängd olika armaturer
Tack vare sin armatursystematik kan ERCO redan från början erbjuda ett brett urval av Bluetooth-kompatibla armaturer för strömskenor. Produktfamiljerna Optec, Parscan, Oseris och Pollux innehåller en rad attraktiva designutföranden med effekter upp till 19W. Dessutom erbjuder ERCO utbytbar linsoptik med de rotationssymmetriska ljusfördelningarna narrow spot, spot, flood, wide flood och extra wide flood, den axialsymmetriska ljusfördelningen oval flood samt den asymmetriska ljusfördelningen wallwash. Det betyder att planerarna har tillgång till en flexibel verktygslåda som gör det möjligt att ljussätta rummen på ett professionellt och differentierat sätt med mycket effektiv visuell komfort. Med tjänsten "ERCO individual" går det dessutom att beställa Bluetooth-kompatibla utföranden av ERCO-armaturer för enskilda projekt.

Framtiden för trådlös ljusstyrning?
ERCO är en pionjär inom professionella tillämpningar av Casambi som redan är marknadsledande på trådlösa ljusstyrningsanläggningar för hemmiljö och dekorativa armaturer. Programvaran byggs kontinuerligt ut med funktioner för exempelvis kalender, tidur och integration av Bluetooth-kompatibla väggströmbrytare, tryckknappar och sensorer. Även möjligheten att sammanlänka olika mesh-nätverk via IP- och molntekniken banar väg för användning i större objekt. ERCO har redan genomfört de första projekten med denna teknik, som till exempel ett sjukhus i Nordirland med över 2 000 ERCO LED-armaturer som styrs via Casambi.

"Genom att integrera Casambi-styrningen via Bluetooth i våra ljusverktyg kan vi erbjuda en flexibel och mycket attraktiv ljusstyrning", säger Kay Pawlik, vd för ERCO GmbH. "Denna nya och intuitiva möjlighet att utforma ljuset kommer att prägla framtidens arkitekturbelysning", fortsätter Kay Pawlik. ERCO planerar därför att utrusta fler produktfamiljer med trådlös Bluetooth-teknik redan före nyåret 2018/19 och samarbetar intimt med Casambi som teknikpartner kring vidareutvecklingen av systemet så att det uppfyller alla krav som ställs på professionell arkitekturbelysning.
(5179 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Individuell on/off och ljusreglering av armaturer, inställning av ljusscener och övergångar samt integrering av sensorer - allt detta möjliggörs med Bluetooth-styrning som ERCO nu erbjuder för utvalda armaturer för strömskenor. Systemet kan till exempel användas för att skapa ständigt nya och livfulla ljussättningar i utställningslokaler med minimala arbetsinsatser.

© ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.