Quintessence dubbelfokus-downlights och -wallwashers från ERCO: förvandlar stora lokaler till storartad ljusarkitektur

Quintessence dubbelfokus-downlights och -wallwashers från ERCO: förvandlar stora lokaler till storartad ljusarkitektur  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, maj 2018. Quintessence infällda takarmaturer är försedda med dubbelfokus, ett speciellt ljusverktyg som är optimerat för rum med stor takhöjd där det ställs höga krav på den visuella komforten. Dessa armaturer har ett ljusstarkt LED-linssystem för exakt ljusfördelning i kombination med en svart avbländningskon. Nu kompletterar ERCO det aktuella programmet med ännu ljusstarkare downlights och speciella wallwashers som ger enastående jämn vertikal belysning i rum med mycket stor takhöjd och små väggavstånd.

Representativ arkitektur i form av operafoajéer, parlament, huvudkontor eller flaggskeppsbutiker kännetecknas inte bara av förstklassiga material och estetiska former. Dimensionerna har också stor betydelse. I världsmetropolerna är nämligen utrymme en dyrbar lyx. Sådana byggnader behöver ljuslösningar som understryker lokalernas höjd och bredd. Här krävs en bländfri allmänbelysning på det horisontella planet som överbryggar stora avstånd. Men lika viktig är en perceptionsorienterande och jämn belysning av väggarna, de vertikala begränsningsytorna. Wallwashing definierar rummet och präglar ljushetsintrycket. Detta ljus låter dessutom komplexa ytor och stora konstverk komma till sin rätt.

Pålitliga ljusverktyg för rum med stor takhöjd
Teori i all ära, men för det praktiska genomförandet av prestigefulla projekt av det här slaget behöver planerarna framför allt ljusverktyg som både har hög prestanda, hög driftsäkerhet och hög planeringssäkerhet - som exempelvis Quintessence dubbelfokus-downlights och -wallwashers från ERCO. Höga ljusflöden och speciella ljusfördelningar gör dem mycket lämpliga för rum med högt i tak. LED-linssystem med kollimator och Spherolit-lins säkerställer både hög verkningsgrad och stor precision. Den svarta avbländningskonen ger de infällda takarmaturerna med dubbelfokus ett diskret utseende och minimerar dessutom luminansen då blicken riktas mot armaturen. Det innebär ännu högre visuell komfort.

Wallwashers med optimerade väggavstånd
I sina nya Quintessence dubbelfokus-wallwashers använder ERCO en innovativ linsoptik som möjliggör ännu kortare väggavstånd än tidigare lösningar i kombination med enastående hög jämnhet. Det idealiska väggavståndet för den nyutvecklade armaturen är bara en femtedel av takhöjden, vilket skapar en positiv effekt för taket i rum med stor takhöjd. En annan nyhet i dubbelfokus-programmet berör både wallwashers och downlights. För alla tre storlekar av de infällda takarmaturerna finns nu två olika effekttal.

Högre ljusflöde från samma öppning
Det högre effekttalet i varje storlek möjliggör inte bara en finare differentiering av belysningsstyrkor och kontraster. Det betyder också att planerarna i många fall kan arbeta med mindre armaturdiametrar än tidigare, även om det är högt i tak. Ofta går det även att minska det totala antalet armaturer - med positiva effekter för kostnadseffektiviteten vid investering och drift. De infällda armaturerna med dubbelfokus följer även Quintessence-seriens systemlogik ifråga om montering och driftdon. Slätt infälld montering kan ske med inbyggnadsring som finns som tillbehör. Driftdonen finns i utföranden med on/off och reglering med dämpteknik samt som DALI-driftdon. De tillgängliga ljusfärgerna är varmvitt 3000K Ra≥90, neutralvitt 4000K Ra≥80 samt på begäran även varmvitt 2700K Ra≥90 och neutralvitt 4000K Ra≥90.

Den aktuella utökningen av programmet betyder att dubbelfokus-downlights och -wallwashers från ERCO utvecklats till en omfångsrik och komplett produktgrupp inom Quintessence-systemet. Optimerade produkter som möjliggör kvalitativa ljuslösningar för stora och representativa lokaler från en och samma källa.


Tekniska egenskaper
ERCO linssystem: Kollimator och Spherolit-lins av optisk polymer, ljusfördelningar: Flood, Wide flood, Wallwash
ERCO LED-modul: Högeffekt-LED på kretskort med metallkärna, ljusfärger: 2700K Ra≥90*, 3000K Ra≥90, 4000K Ra≥80, 4000K Ra≥90* (* ljusfärger på förfrågan).
Lumenpaket: 930-4920lm
Driftdon: On/off, reglerbart med dämpteknik eller DALI reglerbart
Armaturhus: Aluminiumgjutgods, plast, 3 storlekar
Avbländningskon: Svart
Inbyggnadsring: Vit
Montering: Utanpåliggande eller slätt infälld med inbyggnadsring (tillbehör).
(4998 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
På alla Quintessence infällda takarmaturer med dubbelfokus bidrar den svarta avbländningskonen till ett diskret utseende. Den säkerställer även en hög visuell komfort genom att luminanserna minimeras då blicken riktas mot armaturen.

© ERCO GmbH, www.erco.com
2 / Download HiRes
Vertikal belysning är kännetecknande för kvalitativ ljusplanering för representativ arkitektur. Quintessence-seriens nya dubbelfokus-wallwashers är optimerade för rum med högt i tak. Det idealiska väggavståndet motsvarar bara en femtedel av takhöjden.

© ERCO GmbH, www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.