Zoomstrålkastaren från ERCO - zooma steglöst utan förluster med ovala och runda ljuskäglor

Zoomstrålkastaren från ERCO - zooma steglöst utan förluster med ovala och runda ljuskäglor  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Lüdenscheid, februari 2019. På samma sätt som en målare behöver olika breda penslar, använder ljusplaneraren armaturer med olika spridningsvinklar. Kontrasten mellan smala, exakta ljusaccenter och bred belysning är ett centralt designgrepp inom arkitektur- och exponeringsbelysning. Valfrihet tack vare utbytbar linsoptik är bra, men användarna önskar sig ofta mer flexibilitet i form av strålkastare med justerbar zoomoptik. Sådana uppgifter löser zoomstrålkastaren från ERCO med en innovativ funktionsprincip. Ljuskäglan på zoomstrålkastaren justeras steglöst - tack vare högeffektiv ljusstyrning utan förluster med en speciell linsteknologi. Zoomstrålkastaren från ERCO finns inte bara som zoom spot, utan även som zoom oval med axialsymmetrisk ljusfördelning, till exempel för den precisa belysningen av skulpturer: Ytterligare en fördel jämfört med vanliga zoomstrålkastare.

En bekant situation för dem som arbetar med belysning i praktiken: Vid belysning av en utställning eller när dekoren i en butik ska ändras, så får man klättra upp och ner på stegar om och om igen tills ljusaccenten på objektet blir "perfekt". Även den som lyckosamt nog råkar ha tillräckligt många strålkastare med olika spridningsvinklar, eller - vilket är möjligt med ERCO - har tillgång till utbytbar linsoptik, önskar sig nog en strålkastare med steglöst variabel zoomoptik efter det tredje strålkastarbytet. Potentialen för en zoomstrålkastare är enorm i exempelvis museer, gallerier eller försäljningslokaler: Varje ljuskägla kan anpassas individuellt och exakt efter situationen, antalet armaturer eller utbytbara linser som måste finnas på lager minskar och man sparar tid vid ljussättningen. Men ljuskvaliteten och effektiviteten måste förstås vara på samma nivå som hos strålkastare med fast spridningsvinkel. Detta uppnådde ERCOs utvecklare med den nya zoomstrålkastaren, tack vare ljusstyrning med linsteknologi.

Maximal effektivitet
Den innovativa zoomteknologin passar i en överraskande kompakt, vridbar lins vid strålkastarens ljusöppning, vars längd inte ändas vid zoomning. Det räcker att vrida på ringen för att ställa in spridningsvinkeln: Hos zoom spot är zoomspannet från spotten (15°) till wide flood (65°), hos zoom oval från 19°x71° till 60°x74°. Därmed strålar linsernas ljuskäglor samman utan förluster vid zoomning: Ljusstyrkan ökar med mer än det tiodubbla vid spot, vilket ger perfekta förutsättningar för kontrastrika och exakta accentueringar. I varje zoomläge projiceras det kompletta LED-ljusflödet på målytan. ERCO zoomstrålkastare sätter ribban för detta produktsegment när det gäller effektivitet och jämnhet i ljuskäglan.

Den flexibla "skulpturlinsen"
Med den nya zoomteknologin skapar ERCO inte bara rotationssymmetriska, utan även axialsymmetriska ljuskäglor. Med ljusfördelningen zoom oval passar denna strålkastare för användningsområden, där man tidigare använt skulpturlinser eller oval flood-inställning. Zoom oval gör det möjligt att justera både ovalens proportioner och dess läge - perfekt för exakt belysning av objekt med långsträckta proportioner, såsom skulpturer, skyltdockor, panoramaformat eller texter.

Zoom finns i många strålkastarserier
Den stringenta systematiken i ERCOs program gör det möjligt att erbjuda den nya zoom-tekniken i en mängd olika strålkastarfamiljer redan från start: Optec, Pollux, Parscan och Oseris finns som zoomstrålkastare i olika storlekar. Dessutom kan zoomvarianterna, liksom de tidigare ljusfördelningarna, kombineras på en mängd sätt med de välkända alternativen hos ERCO ljussystematik avseende ljusfärger, effektnivåer och ljusregleringsvarianter.
(4132 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH www.erco.com
2 / Download HiRes
ERCO zoomstrålkastare erbjuder steglöst inställbara spridningsvinklar: Variabel, effektiv och utan spill tack vare ljusstyrning med linsteknologi.

© ERCO GmbH www.erco.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.