Arkeologiska museet i Madrid: Historiska utställningsföremål i tidsenlig ljussättning

Arkeologiska museet i Madrid: Historiska utställningsföremål i tidsenlig ljussättning  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Det arkeologiska museet i Madrid fokuserar på iberisk konst - som t.ex. Damen från Elche. Exakt accentuerande belysning från ERCO ger de historiska utställningsföremålen en expressiv och intressant framtoning.

Den 4 augusti 1897 skulle bli en mycket speciell dag för den 14-årige Manuel Campello Esclápez. Under sitt arbete på ett lantbruk i närheten av den spanska staden Elche stötte han emot en stor sten som vid en närmare titt visade sig vara en kvinnobyst av mycket hög kvalitet. I dag är bysten känd som Damen från Elche och räknas till den iberiska konstens stora mästerverk. Den visas på Museo Arqueológico Nacional.

Det historiska museet har totalrenoverats för att kunna ta emot fler besökare
Museo Arqueológico Nacional grundades 1867 av drottning Isabella II. Museet har specialiserat sig på historiska fynd från den iberiska halvön, men här finns även en egyptisk, grekisk, romersk och islamisk samling. Den permanenta utställningen består av runt 13 000 utställningsföremål som visas för allmänheten. Utöver Damen från Elche visas här bland annat en modell av Altamiragrottan med grottmålningar från stenåldern och det återuppbyggda mausoleet från Pozo Moro från 700-talet.

Extra utställningsyta med kommunikativt utformade övergångar
Den nyklassisistiska byggnaden uppfördes på 1800-talet efter arkitekten Francisco Jareños ritningar. Under årens lopp har byggnaden renoverats och byggts ut flera gånger. För de nyligen avslutade arbetena har Frade Arquitectos ansvarat. Huvudtanken har varit att behålla den historiska byggnadens emotionellt tilltalande karaktär och anpassa museet till nutidens krav på kommunikation och estetik. Exempelvis används de nu övertäckta och med trapphus försedda innergårdarna även som utställningsytor. Det betyder att stora objekt kan betraktas från alla håll.

Kontrastrik belysning gör utställningsföremålen levande
Hela utställningen belyses med accentuerande ljus. Varje utställningslokal har en ljusregleringsnivå som anpassats till utställningsföremålen storlek och yta. På museet används Optec strålkastare och linswallwashers från ERCO på 12W och 1260lm med ljusfärgerna varmvitt 3000K samt Logotec strålkastare från ERCO på 12W och 1260lm med ljusfärgen varmvitt 3000K. Belysningsanläggningens flexibilitet beror på tre faktorer: Armaturerna monteras på strömskenor, Spherolit-linserna kan bytas utan verktyg och armaturhusen har en diskret utformning.

Fina detaljer i konstverken lyfts fram med exakt riktat ljus
Damen från Elche är ett av utställningens viktigaste konstverk. Bysten har placerats i centrum framför en rödbrun bakgrund i ett rum som i övrigt domineras av ljusa färgnyanser. Den ljussätts med tre Optec strålkastare från ERCO - två med ljusfördelningen spot från sidorna och en med ljusfördelningen wide flood bakifrån. Ljusfärgen varmvitt 3000K lyfter fram kalkstenens färg. I spelet mellan ljus och skugga framträder bystens konturer mycket tydligt. De nedåtriktade ögonen ligger i en lätt skugga medan ögonlocken är mycket ljusa. Därmed uppstår ett intressant och levande uttryck.


Projektdata
Projekt: Museo Arqueològico Nacional, Madrid/Spanien
Byggherre: Spanska regeringen, Madrid/Spanien
Arkitektur: Juan Pablo Rodriguez Frade, Madrid/Spanien
Ljusplanering: Toni Rueda, Madrid/Spanien
Fotografi: Frieder Blickle, Hamburg/Tyskland

Produkter: Logotec, Optec, Golv-washers
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Frieder Blickle
(3924 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.