ERCO - Service - Persberichten - Architectenbureau in monumentaal fabriekspand sfeervol verlicht -

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Architectenbureau in monumentaal fabriekspand sfeervol verlicht

Architectenbureau in monumentaal fabriekspand sfeervol verlicht  [PKM_Objekt]

Dit artikel downloaden

Een architect uit Sydney betrekt met zijn team een monumentaal fabriekspand en laat als voorbeeld zien hoe op basis van op de waarneming gerichte lichtplanning een net zo prettige als efficiënte lichtoplossing kan worden gerealiseerd, die zich onderscheidt door een economische en zorgvuldige omgang met ruimtelijke feiten.

Voor een architect is er - even afgezien van het zelf ontworpen ateliergebouw - wellicht nauwelijks een meer passende kantoorruimte dan een oude fabrieksetage. De sfeervolle kwaliteit van deze meestal hoge ruimten, hun ruwe charme en hun werkplaatskarakter verklaren, waarom ze voor creatieven zo aantrekkelijk zijn. De aantrekkingskracht van dergelijke ruimten heeft ook de architect Angelo Candalepas gegrepen, die met zijn team afgelopen jaar een monumentaal fabriekspand betrok dat zich in het centrum van Sydney bevindt.

Licht als centrale functie in de kantoorvormgeving
Tot de uitdagingen van de lichtplanning behoorde in dit project de verschillende individuele zones met veel daglichtinval. Daardoor was een zorgvuldige afstemming van natuurlijk en kunstmatig licht vereist. In het volledige kantoor werden daarom dimbare armaturen met 3000K gebruikt om het kunstlicht op de daglichtsituatie te kunnen afstemmen. Een tweede probleem resulteerde uit het sterk gestructureerde plafondgedeelte. Het lukte om de ERCO spanningsrails zo onopvallend te integreren dat deze hier hoogstens als aanvulling worden waargenomen.

Gedifferentieerd lichtconcept met drie armaturenfamilies
Uitgaande van de verlichtingsfilosofie van Richard Kelly, dat licht altijd alleen daar moet worden ingezet waar het wordt gebruikt, werd een gedifferentieerd lichtconcept ontwikkeld dat in principe tot drie armaturenfamilies wordt beperkt. Terwijl in het lichtarme souterrain Starpoint downlights met 8W en de lichtverdeling wide flood voor een vriendelijke sfeer zorgen, worden in de entree en in de kantoorruimten spots van de armaturenfamilies Parscan en Pantrac ingezet met verschillende wattages en lichtverdelingen.
Op de begane grond waar zich vooral vergaderzones bevinden, zorgen Parscan wallwashers met een vermogen van 24W voor de algemene verlichting die meerdere doelen dient: deze verbreedt optisch de slangachtig geconstrueerde ruimten, ensceneert het materiaal van de bestaande bouw en verlicht de grote prikborden. Voor accentlicht zijn Parscan spots met 24W en flood-lenzen verantwoordelijk die op de vergadertafels zijn uitgelijnd.
In de zones van de kantoren waar met beeldschermen wordt gewerkt - deze bevinden zich op de eerste en tweede bovenverdieping - worden voor de gelijkmatige en verblindingsvrije verlichting van de bureaubladen Parscan spots met de lichtverdeling oval flood ingezet. Dankzij de superieure kwaliteit van de Spherolit-lenzen van ERCO zijn hier weinig armaturen voldoende. Voor de algemene verlichting werd wederom gekozen voor Parscan wallwashers - hier met 12W. Deze werden echter plaatselijk in zones met bijzonder hoge plafonds aangevuld met Pantrac plafondwashers met een vermogen van 24W.

Het puntje op de i van de lichtoplossing
Zeer delicaat bleek het kantoor dat Angelo Candalepas persoonlijk gebruikt, dat een hoog plafond en een grote raamopening heeft. Hoewel zijn bureau direct naast het raam werd geplaatst, staat de tekentafel ver van het raam af. Twee Pantrac plafondwashers met elk 24W zorgen hier voor een geschikte, algemene verlichting en een Parscan spot verlicht tot op de punt nauwkeurig de tekentafel. Voor de avonduren staat Lucy, de nieuwe werkplekarmatuur van ERCO, op het bureau - als het ware als het puntje op de i - en speelt hier haar functionele voordelen uit: draaibaar, individuele uitlijning en vooral de traploze dimbaarheid tot en met één procent.


Projectgegevens
Opdrachtgever: Candalepas Associates, Sydney / Australië
Architectuur: Candalepas Associates, Sydney / Australië
Fotografie: Jackie Chan, Sydney / Australië

Producten: Lucy, Pantrac, Parscan, Starpoint
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Jackie Chan
(4196 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in de Duitse stad Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd in 55 landen actief met autonome verkooporganisaties en partners. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Overeenkomstig ontwikkeld, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.

Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
Afbeelding 9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming