Arkitektkontor i kulturskyddad industribyggnad har fått stämningsfull belysning

Arkitektkontor i kulturskyddad industribyggnad har fått stämningsfull belysning  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

I Sydney har en arkitekt flyttat in med sitt team i en kulturskyddad industribyggnad. De nya lokalerna är ett utmärkt exempel på hur grundprinciperna för en ljusplanering anpassad efter människans uppfattningsförmåga kan användas för att skapa en både trivsam och energieffektiv ljuslösning för kontor.

För arkitekter finns det väl knappast mer passande kontorslokaler än gamla fabriksgolv - om man bortser från ateljébyggnader som de själva ritat förstås. Dessa rum med högt i tak, råa charm och verkstadskaraktär har en atmosfär som är mycket attraktiv för kreativa yrkesgrupper. Inte heller den välrenommerade australiska arkitekten Angelo Candalepas kunde motstå denna attraktionskraft. Förra året flyttade han tillsammans med sitt team in i en kulturskyddad fabriksbyggnad mitt i Sydney.

Ljus som central uppgift vid utformningen av kontoret
En stor utmaning för ljusplanerarna i det här projektet var det kraftigt varierande dagsljuset i de olika rummen som krävde en noggrann balans mellan naturligt och elektriskt ljus. Därför har reglerbara armaturer på 3000K använts i hela kontoret. Med dessa armaturer kan det elektriska ljuset när som helst anpassas till dagsljusförhållandet. En annan uppgift som måste lösas bestod i det kraftigt strukturerade takpartiet. Det gick att bygga in ERCOs strömskenor så diskret att de på sin höjd uppfattas som en komplettering.

Differentierat ljuskoncept med tre armaturfamiljer
Med utgångspunkt i Richard Kellys belysningsfilosofi, som innebär att ljus bara ska installeras där det verkligen används, utvecklades ett differentierat ljuskoncept som i huvudsak begränsats till tre armaturfamiljer. I det relativt mörka källarplanet skapar Starpoint downlights på 8 watt och ljusfördelningen wide flood en trevlig atmosfär. Vid entrén och i kontorslokalerna används i stället strålkastare i armaturfamiljerna Parscan och Pantrac med varierande effekt och ljusfördelning.
På markplanet, där framför allt mötesutrymmena är belägna, används Parscan wallwashers på 24 watt för en allmänbelysning som fyller flera funktioner. Den skapar en visuell breddning av de smala rummen, ljussätter den historiska byggnaden och gör även de stora anslagstavlorna lättare att se. Parscan strålkastare på 24 watt och ljusfördelningen flood står för accentljuset som är riktat mot konferensborden.
I de delar av kontoret som används för bildskärmsarbete - på andra och tredje våningen - används Parscan strålkastare som lyser upp bordsytorna jämnt och bländfritt med ljusfördelningen oval flood. För allmänbelysningen används även här Parscan wallwashers på 12 watt som i zoner med speciellt stor takhöjd delvis kompletterats med Pantrac takwashers på 24 watt.

Pricken över i:et
Det var speciellt svårt att hitta ett lämpligt belysningskoncept för Angelo Candalepas eget kontor som har högt i tak och ett stort fönster. Skrivbordet står direkt vid fönstret, men ritbordet står en bra bit bort. Lösningen består av två Pantrac takwashers på vardera 24 watt som skapar en anpassad allmänbelysning och en Parscan strålkastare som är exakt riktad mot ritbordet. På Candalepas skrivbord står Lucy, den nya arbetsplatsarmaturen från ERCO, som används under kvällstid. Lucy blev något av pricken över i:et med sina funktionella fördelar: Armaturen kan vridas, riktas individuellt och framför allt regleras steglöst ända ned till en procent.


Projektdata
Projekt: Candalepas Associates, Sydney/Australien
Arkitektur: Candalepas Associates, Sydney/Australien
Fotografi: Jackie Chan, Sydney/Australien

Produkter: Lucy, Pantrac, Parscan, Starpoint
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Jackie Chan
(4217 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.