Levande återgivning av konsthistorien: ERCO i domkyrkomuseet i Florens

Levande återgivning av konsthistorien: ERCO i domkyrkomuseet i Florens  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Det utbyggda domkyrkomuseet i Florens bjuder på en samling skulpturer från medeltiden och renässansen. Ljusverktygen från ERCO bidrar i stor utsträckning till att museiarkitekturen och konstverken presenteras på ett effektfullt sätt och framhäver deras konstnärliga kvalitet.

Domkyrkan i Florens, "Cattedrale di Santa Maria del Fiore", är en av de mest berömda sevärdheterna i Italien. Ca 1,4 miljoner besökare kommer varje år till denna kyrkobyggnad som uppfördes mellan 1296 och 1436, dit även det intilliggande Baptisteriet räknas. Förutom dessa byggnadsminnen omfattar komplexet idag domkyrkomuseet från 1891, "Museo dell'Opera di Santa Maria del Fiore". Det återger byggnadshistorien kring denna florentinska sevärdhet, där så berömda italienska konstnärer som Giotto, Brunelleschi, Ghiberti, Donatello och Michelangelo medverkade till byggnationen och inredningen. Där presenteras även de bildkonstverk som skapats tillsammans med domkyrkan.

Florentinsk bildhuggarkonst i ljus från ERCO
Efter att museet under de gångna åren getts en ny utformning enligt ritningar från byrån Guicciardini & Magni Architetti, räknas det idag som en turistisk höjdpunkt i denna toskanska konstmetropol. Även ljusplaneraren Massimo Iarussi i Florens står för en viktig del i framgången. Han har lyckats skapa en mycket skickligt genomförd ljussättning av denna världsunika samling florentinsk bildhuggarkonst från medeltiden och renässansen. För realiseringen av sitt ljuskoncept förlitade han sig på ljusverktyg från ERCO, som i detta projekt än en gång bevisat sin briljans och precision. Hela 1500 armaturer från ERCO med 50 olika konfigurationer har monterats i dessa 25 salar på totalt ca 6000m2. Med denna ljussättning presenteras museets ca 750 föremål på bästa möjliga sätt. Armaturfamiljerna Parscan och Pollux innehar här huvudrollerna. I några fall använde Iarussi även downlights från familjerna Quintessence och Skim, strålkastarna Optec och Pantrac samt utomhusstrålkastaren Lightscan.

Individuell belysning, differentierad efter kontext
Ljusets speciella roll i huset framhålls av Monsignor Thimothy Verdon, vd för domkyrkomuseet: "När en samling nästan enbart består av skulpturer, blir ljuset än mer betydelsefullt för presentationen. Statyer och reliefer kräver en differentierad belysning på grund av sin form och de skuggzoner den medför." Innebörden i detta blir extra tydlig i presentationens huvudnummer, "Salone del Paradiso", som sträcker sig över tre våningar och får ljus från takfönster. I denna lokal, som ger en viss utomhuskänsla p.g.a. storleken och dagsljuset från takfönstren, presenteras konstverk som ursprungligen skapats för utomhusmiljö. Där finns för det första de berömda bronsdörrarna som Lorenzo Ghiberti skapade på 1400-talet, avsedda för Baptisteriet. För det andra domineras salen av en naturtrogen modell av domkyrkans medeltida fasad. I modellen av denna fasad som aldrig fullbordades och senare revs, integrerade man de statyer och reliefer som bevarats. De enskilda skulpturerna accentueras av de kraftfulla strålkastarna Parscan som ett komplement till dagsljuset.


Projektdata
Projekt: Domkyrkomuseet, Florens/Italien
Byggherre: Opera di Santa Maria del Fiore, Florens/Italien
Ljusplanering: Massimo Iarussi, Florens/Italien
Fotografi: Dirk Vogel, Dortmund/Tyskland

Produkter: Lightscan, Optec, Pantrac, Parscan, Pollux, Quintessence, Skim
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Dirk Vogel
(3868 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.