Sprankelend, indrukwekkend en efficiënt - de relighting van Dussmann das KulturKaufhaus in Berlijn

Sprankelend, indrukwekkend en efficiënt - de relighting van Dussmann das KulturKaufhaus in Berlijn  [PKM_Objekt]
Krap twee decennia na zijn oprichting worden de verkoopruimten van Dussmann, het culturele warenhuis in Berlijn, fasegewijs opnieuw vormgegeven. In het middelpunt van de moderniseringsmaatregelen staat de relighting met moderne LED-lichtwerktuigen van ERCO.

In Berlijn is "Dussmann das KulturKaufhaus" in de Friedrichstraße een begrip - een vast punt in het culturele leven en een attractie in de detailhandel van de hoofdstad. Het in 1997 geopende bedrijf biedt op een oppervlakte van ca. 7000 m2 en verdeeld over vijf verdiepingen boeken, cd's, dvd's alsmede bladmuziek te kust en te keur aan. Tegen de trend van de branche in zijn ze hier zeer succesvol. Nu leek voor de verantwoordelijken de tijd te zijn gekomen om de verkoopzones opnieuw vorm te geven. Licht diende daarbij een centrale rol te spelen.
Toen in 2013 de planning van de renovatie van start ging, kregen verschillende aanbieders het verzoek om hun lichtoplossing met een mock-up op locatie te presenteren. De beslissing om voor de aanbieding van ERCO te kiezen was te danken aan de kwaliteit van de ERCO armaturen, hun gegarandeerde levensduur en de mogelijkheid om ze steeds opnieuw te gebruiken ook als de inrichting verandert. Het was door de efficiency van de ERCO lichtoplossingen mogelijk om de hoge investeringskosten te compenseren, zoals Julia Claren, bedrijfsleidster van het culturele warenhuis, verklaart.

Artikelen waarbij lezen noodzakelijk is - de uitdaging voor het lichtconcept
De relighting van Dussmann das KulturKaufhaus bleek een veeleisende taak te zijn die een gedifferentieerde lichtoplossing nodig had. "Het belangrijkste is", aldus Julia Claren, "om met licht een voor klanten en medewerkers prettige sfeer te scheppen." Op de verkoopvloer krijgt natuurlijk de presentatie van de artikelen de volle aandacht. "Boeken en cd's", zo legt ze uit, "zijn artikelen waarbij moet kunnen worden gelezen." Voor de klanten mag dat geen inspanning zijn. Ze moeten de gezochte titel gemakkelijk kunnen vinden en ook snuffelen moet een feest zijn. Het licht dient daarom voor het optimale leescomfort te zorgen. Een goede kleurweergave is daarbij net zo belangrijk als antiverblinding en een stabiele lichttemperatuur. In het culturele warenhuis moet licht bovendien de uitgestrekte ruimte indelen, individuele zones definiëren, de oriëntatie vergemakkelijken en waarnemingshiërarchieën scheppen.
Voor het lichtconcept werd gekozen voor verticale verlichting om de vele schappen optimaal te kunnen verlichten. Daarnaast valt een indrukwekkende accentuering van individuele ruimtelijke zones en displays op die dankzij de efficiënte spot- en optische oval flood-systemen van ERCO kon worden gerealiseerd. Er worden slechts drie armaturenfamilies ingezet: Light Board en Logotec alsmede Quintessence downlights. Alle armaturen zijn met warmwit licht uitgevoerd.

Een reuzensprong voorwaarts: van uniform licht naar op de waarneming gerichte verlichting
De relighting van Dussmann das KulturKaufhaus markeert een reuzensprong voorwaarts. Dat kan in de renovatiefase het beste worden aanschouwd, waar de oude en nieuwe verlichting naast elkaar bestaan. Bij het onderwerp Licht was het motto in het culturele warenhuis tot dusver: helderheid tot elke prijs. Dat leidde tot diffuus, weinig gedifferentieerd licht, waarbij de talloze artikelen met kleine onderdelen nauwelijks tot hun recht kwamen. Op de nieuw vormgegeven verdiepingen wordt het licht daarentegen gedoseerd toegepast. Alleen daar waar het wordt gebruikt, is het in een keur en in de beste kwaliteit beschikbaar. Qua indruk kan worden beleefd met welke kracht het licht de aandacht onwillekeurig naar de artikelen stuurt. De nauwkeurig geplaatste verlichting levert daarnaast een bijdrage aan een prettige, bijna behaaglijke sfeer in de nieuwe verkoopruimten.
Julia Claren ziet haar verwachtingen ten aanzien van de relighting "voor 100 procent in vervulling gegaan". Na de afronding van de renovatie, legt ze uit, "zullen wij volgens mij in Duitsland het eerste warenhuis zijn dat zijn verlichting compleet naar LED heeft omgezet." Een voortrekkersrol waarop iedereen bij Dussmann met recht trots mag zijn.

Projectgegevens
Project: Dussmann das KulturKaufhaus GmbH, Berlijn / Duitsland
Opdrachtgever: Dussmann das KulturKaufhaus GmbH, Berlijn / Duitsland
Concept en ontwerp: ROBERTNEUN Architecten, Berlijn / Duitsland
Interieurarchitectuur: Annika Becker en Ladislaus von Fraunberg, Berlin / Duitsland
Producten: Light Board, Logotec, Quintessence
Fotoverwijzing: ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Rudi Meisel

(4694 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel
Afbeelding 9 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Rudi Meisel

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.