Kanadas förnämsta adress för foto- och mediakonst i ljus från ERCO: Polygon Gallery i North Vancouvers hamn

Kanadas förnämsta adress för foto- och mediakonst i ljus från ERCO: Polygon Gallery i North Vancouvers hamn  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Polygon Gallery är ett konstgalleri som drivs av British Columbia Photography and Media Arts Society i Vancouver och är det största, ideellt drivna fotogalleriet i Kanada. Den markanta, nya byggnaden som ritats av Patkau Architects har ett exponerat läge direkt vid hamnen med Vancouver Citys skyline som fond. ERCO LED-ljusverktyg för strömskenor, som använts i både galleriets utställningslokaler och shoppingdel, erbjuder stor flexibilitet i förening med okonstlad design och effektiv visuell komfort.

Det lokala planeringskontoret Patkau Architects, som anlitades för den nya byggnaden, har ritat en markant tvåvåningsbyggnad med sågtak. Polygon Gallery har uppförts på ett exponerat läge direkt vid vattnet på en nyanlagd plaza vid Lower Lonsdales hamnkaj. Det nästan helt slutna galleriplanet med sitt karaktäristiska sågtak bildar en krona ovanpå markplanet med dess foajé, kafé, butik och stora glasytor som skapar transparens utifrån. Fasadbeklädnaden av perforerade, rostfria stålplattor gör att byggnaden smälter in i den urbana omgivningen och låter den skifta i omväxlande grå- och silverfärgade nyanser allt efter dagsljusförhållandena.

Galleriet visar ett brett spektrum av kanadensisk samtidskonst av lokala och internationella konstnärer med tyngdpunkt på fotografi och mediakonst i form av historiska och internationella utställningsföremål. De två största utställningslokalerna på det andra våningsplanet är luftiga och spatiösa. Dagsljuset faller uteslutande in genom takfönster som är riktade mot norr. Därigenom garanteras en bländfri belysning av lokalerna utan slagskuggor under dagen. För att uppnå så liten skillnad som möjligt mellan dags- och konstljus valde planerarna LED-ljusverktyg från ERCO med en neutralvit ljusfärg på 4000K. I Polygon Gallery visar dessa armaturer att de kan hantera mycket varierande belysningskrav i konstsammanhang på ett idealiskt sätt - med jämn och bländfri allmänbelysning i kombination med en exakt accentuering av utställningsföremålen.
På de horisontella stålbalkarna under sågtaket löper slätt monterade strömskenor som är försedda med Light Board strålkastare och linswallwashers. Armaturerna kan enkelt flyttas och flexibelt anpassas till olika utställningskoncept och exakt riktas mot utställningsföremålen. Inriktningen av armaturerna tar även hänsyn till den så kallade museivinkeln som anses vara idealisk vid belysning av konst: En infallsvinkel på 30 grader förhindrar att betraktaren bländas av reflexioner på tavlor, fotografier och mediakonst. Planerarna övertygades av Light Board-strålkastarnas bekväma inställningsmöjligheter, innovativa ljusteknik samt okonstlade och återhållsamma design. Driftdonet är integrerat i det platta armaturhuset. Armaturerna ger ett homogent intryck och har identiskt utseende även om de förses med olika linser. De smälter diskret in i utformningen av lokalerna.

Den från utsidan tydliga kontrasten mellan det transparent utformade markplanet och den slutna övervåningen har invändigt förstärkts genom att olika LED-ljusverktyg valts för Polygon Gallerys två våningsplan. I det inglasade markplanet, där entrén med reception, butik, lobby och kafé öppet smälter in i varandra, belyses de olika utställningsföremålen med Pollux konturstrålkastare med ett skarpt avgränsat ljus. Konstverken lyfts tydligt fram i förhållande till butiksmiljön och gör besökarna uppmärksamma på den egentliga utställningen på övervåningen.


Projektdata
Byggherre: Polygon Gallery, Vancouver / Kanada
Arkitektur: Patkau Architects, Vancouver / Kanada
Ljusplanering: render light & planning, inc., Vancouver / Kanada
Foto: Moritz Hillebrand, Zürich / Schweiz

Produkter: Light Board, Parscan, Pollux
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Moritz Hillebrand
(4270 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.