Creatief werken in een oude brouwerij: Archimedes Exhibitions, Berlijn

Creatief werken in een oude brouwerij: Archimedes Exhibitions, Berlijn  [PKM_Objekt]
Het in Berlijn gevestigde Archimedes Exhibitions GmbH is een communicatiebureau dat tentoonstellingen en multimediale exposities ontwikkelt. Onlangs heeft het bureau zijn in een voormalig brouwerijgebouw gelegen kantoor uitgebreid en gerenoveerd. De verlichting van ERCO voegt zich als vanzelfsprekend naar de nieuw vormgegeven, ruimtelijke zones.

Gunnar Behrens, één van de directeuren van Archimedes, ziet de bureauruimten als identificatie- en representatielocaties. Voor de beslissing om bij hun verlichting weer hun toevlucht te nemen tot ERCO lichtwerktuigen geeft hij een reeks redenen op: Archimedes kiest telkens consequent voor kwaliteit en technische betrouwbaarheid. Dit streven moet zich ook in de eigen werkruimten weerspiegelen. Een ander argument voor ERCO was dat voor de verschillende verlichtingseisen van Archimedes altijd een passend product kon worden gevonden. Ook de vruchtbare samenwerking met de lichtadviseurs van ERCO in Berlijn, die in verschillende gezamenlijke projecten werd beproefd, speelde een rol. En ten slotte, aldus Behrens, is er met betrekking tot ERCO nog zoiets als een familieachtergrond: hij stamt af van een architectenfamilie en is als het ware onder de spots van ERCO opgegroeid.

Ontvangst onder markant gewelfd plafond
De kantoren van Archimedes, die een oppervlakte van circa 1200m2 beslaan, bevinden zich op de bovenste verdiepingen van een vroeger als vatenopslag gebruikt gebouw. De ligging onder het dak verklaart, waarom enkele ruimten een markant gewelfd plafond hebben - bijvoorbeeld de royale ontvangstzone die een nobele uitstraling heeft. Terwijl hier het booggewelf door vier diepstralende Pantrac plafondwashers dankzij de perfect gelijkmatige lichtverdeling bescheiden, echter effectief wordt geënsceneerd, verlichten Quadra lens-wallwashers een kastenwand die zich achter de receptiebalie bevindt. Het verticale licht stuurt de aandacht van de bezoeker en verleent de ruimte een uitnodigende en luchtige uitstraling. Quadra downlights met lichtverdeling oval flood zorgen met hun lineaire lichtbundel voor de efficiënte verlichting van het bureau achter de balie - een esthetisch-minimalistisch alternatief voor langwerpige armaturen dat overeenkomt met het concept van de ruimte zelf.

Flexibel werken in deze moderne tijd dankzij ERCO spanningsrails
Ook de ruimte van de directie heeft een gewelfd plafond. Hier garanderen Parscan breedstralers een sprankelende basisverlichting. Gemonteerd aan een rail die bewust als ruimtevormend element wordt gebruikt, maken deze een flexibele reactie mogelijk op vaak wisselende werksituaties. Voor de beide vergaderruimten viel de keuze op Starpoint pendelarmaturen aan rails om ook hier de grootste flexibiliteit te waarborgen die mogelijk is. De filigrane armatuurhuizen passen met hun minimalistische design uitstekend in het nuchter-smaakvolle interieur. Dankzij de lichtverdeling extra wide flood zijn hier twee armaturen met telkens 8 watt voldoende om de vergadertafels indrukwekkend en efficiënt te verlichten.

Individuele sferen voor alle werkzones
In de atelierruimten van de productdesigners en de softwareontwikkelaars viel de keuze op de armaturenfamilie Opton. Spots met lichtverdeling oval flood verlichten de werktafels, terwijl armaturen met lichtverdeling wide flood op de materialenbibliotheek en de pinwanden zijn gericht. Hier bewijst zich de natuurgetrouwe kleurweergave van het ERCO LED-licht en de perfecte antiverblinding van de lichtwerktuigen. Het spreekt voor zich dat daarbij aan de normen voor verlichting van werkplekken wordt voldaan.


Projectgegevens
Project: Archimedes Exhibitions GmbH, Berlijn / Duitsland
Interieur en lichtplanning: Archimedes Exhibitions GmbH, Berlijn / Duitsland
Fotografie: Dirk Vogel, Dortmund / Duitsland

Producten: Opton, Pantrac, Parscan, Pollux, Quadra, Starpoint
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Dirk Vogel

(4063 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
Copyright: © ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
Afbeelding 2 / Download HiRes
Copyright: © ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
Afbeelding 3 / Download HiRes
Copyright: © ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
Afbeelding 4 / Download HiRes
Copyright: © ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
Afbeelding 5 / Download HiRes
 

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.