'Dialoger' mellan stora mästare ur konsthistorien på pinakoteket Brera

'Dialoger' mellan stora mästare ur konsthistorien på pinakoteket Brera  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Pinakoteket Brera i Milano ger sina lokaler ny utformning med utställningsformatet "dialoger". Religiösa konstverk i storformat ser ännu mer storslagna ut med LED-belysning från ERCO.

Hur skulle ett samtal mellan Perugino och Rafael se ut? Eller mellan två andra mästare ur konsthistorien? Pinakoteket Brera besvarar denna fråga med de så kallade "dialogerna". Ett känt konstverk ur den egna samlingen ställs mot ett inlånat verk från något annat museum. Den första dialogen "Perugino and Raphael, the Marriage of the Virgin" visade två tolkningar av Marias och Josefs bröllop. De återges ofta bredvid varandra i tryck, men här kunde de för första gången ses tillsammans i original. Dialogserien har fortsatt med teman som "Andrea Mantegna: New Perspective" och "Dinner Conversation with Caravaggio".

Konstverk i storformat med religiösa motiv
Pinakoteket Brera grundades av Maria Theresia av Österrike på 1700-talet, när Lombardiet tillhörde det Habsburgska riket. Några årtionden senare utökades samlingen med konstverk med religiösa motiv i storformat, eftersom kyrkans egendom övergick till staten under sekulariseringen. Därför kan vi nu i pinakoteket Brera beundra altarskåp som "Coronation of the Virgin" av Andrea di Bartolo och Giorgio di Andrea. Samlingen växer fortfarande och omfattar vid det här laget även konstverk från 1900-talet som "Enfant Gras" av Amedeo Modigliani och "Head of a Bull" av Pablo Picasso.

Ny ljussättning för mer känsla
Pinakoteket Brera är inrymt i "Palazzo Brera" i Milanos centrum nära Accademia di Belle Arti. Dagens byggnad härrör huvudsakligen från 1600-talet. Den uppfördes enligt ritningar av arkitekten Francesco Maria Richini och räknas till barocken. Ursprungligen fanns där ett jesuitinstitut, men sedan mitten av 1700-talet inrymmer den olika kulturella och vetenskapliga inrättningar. Lokalerna i pinakoteket har med "Dialogerna" fått en ny utformning. Rummen är ordnade efter århundrade, med färgad ljussättning som gör det lättare för besökarna att hitta rätt - och det framhäver dessutom färgverkan hos konstverken, som därigenom verkar ännu mer storslagna. 1400-talet kännetecknas till exempel av ultramarinblått, som traditionellt används till Marias mantel.

Intensiv färgverkan tack vare briljant ljus
Med omarbetningen av rummen följer även ny belysning, som införs i etapper fram till 2018. Här används strålkastarna Optec och Pollux från ERCO. Denna LED-teknik har utvecklats av ERCO och den ger ett ljus som återger färger mycket väl, Ra>90 för varmvitt och Ra>80 för neutralvitt. I sina LED-armaturer med vit ljusfärg avstår ERCO från att framhäva vissa spektralfärger med extra färgade LED. På detta sätt kan ERCO garantera oförändrad färgåtergivning under hela livslängden. Genom den höga ljuskvaliteten verkar konstverkens färger i pinakoteket Brera mer lysande än man är van vid, till och med de finaste nyanserna i färgövergångarna syns tydligt. Till exempel verkar Jesus kroppskonturer mycket levande i målningen "Pietà" av Giovanni Bellini.


Projektdata
Projekt: Pinakoteket Brera, Milano/Italien
Arkitektur: Alessandra Quarto, Milano/Italien
Foto: Frieder Blickle, Hamburg/Tyskland och Dirk Vogel, Dortmund/Tyskland

Produkter: Optec, Pollux
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotograf: Frieder Blickle och Dirk Voge
(3807 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel, Dortmund / Deutschland
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle, Hamburg / Deutschland
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle, Hamburg / Deutschland
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle, Hamburg / Deutschland
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle, Hamburg / Deutschland

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.