Kraftfullt ljus - ERCO sätter tydliga accenter på energibunkern i Hamburg

Kraftfullt ljus - ERCO sätter tydliga accenter på energibunkern i Hamburg  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Den före detta luftvärnsbunkern från andra världskriget sätter sin prägel på stadsbilden i Hamburg-Wilhelmsburg med sin 42 meter höga, monumentala betongfasad. Den har genomgått en omfattande renovering inom ramen för den internationella byggutställningen, IBA, och försörjer nu som kraftverk det kringliggande bostadsområdet med el och värme från förnybar energi. Ca 800 bostäder försörjs för närvarande av en mix av solceller och solfångare, biogas och biomassa och överskottsvärme från industrier. Hjärtat i anläggningen är en jättelik vattenbehållare, som utgör värmebuffert och avger värme efter behov. När energibunkern nu för första gången blir tillgänglig för allmänheten bjuder den in till besök och utsikt över staden med café och utställning på 32 meters höjd.
ERCOs ljuslösningar ger den råa interiören med den massiva vattencisternen, som används som värmeackumulator, ett intryck av imponerande djup. Betongfasaden, belyst med neutralvitt ljus, kommer särskilt till sin rätt nattetid. Grasshopper strålkastare ger optimal effekt på långt håll genom att det diskreta ljuset mjukt ansluter till det historiska arvet hos detta krigsminnesmärke. Belysningen ljussätter därmed inte byggnaden som konstverk, utan understryker den aktuella betydelsen för stadsdelen Wilhelmsburg.

Projekt: Energibunker i Hamburg-Wilhelmsburg
Byggherre: IBA Hamburg GmbH
Arkitekt: HHS Architekten, Kassel
Invigning: 2013
Produkter: Grasshopper, Powercast, Beamer
Foto: Frieder Blickle, Hamburg

(1714 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.