Ergonomi och upplevelsekvalitet: LED-ljus för Gráficas Varias' affärslokaler

Ergonomi och upplevelsekvalitet: LED-ljus för Gráficas Varias' affärslokaler  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Inredarna från Metre Quadrat Studio har formgett nya affärslokaler för det traditionsrika katalanska grafikföretaget "Gráficas Varias". Material- och ljuskontraster skapar upplevelser för kunderna och besökarna, och kontorsbelysningen med ERCOs LED-teknik fyller alla krav på ergonomi. Det är följaktligen en helt och hållet framgångsrik och hållbar ljuslösning.

Gráficas Varias har sitt säte i Sant Sadurní d´Anoia inte långt från Barcelona. Företaget etablerades 1918 av Josep Varias Bou, och specialiserade sig snart på att formge och tillverka etiketter för vinkällare i trakten. Idag presenterar sig familjeföretaget som en modern tjänsteleverantör inom etikettryck och utgör en förebild med avseende på miljöskydd och hållbar produktion. Avsikten är att även förmedla denna varumärkesframtoning genom de nyrenoverade affärslokalerna, som företaget invigt efter genomgripande ombyggnadsarbeten.

Ombyggnaden leddes av arkitekten Pere Pujol Rosell, medan den unga inredningsarkitekten Maria Esteban Reche von Metre Quadrat Studio tog hand om interiördesignen. Hon hade ett nära samarbete om belysningen med ERCOs ljusrådgivare. Ca 600 kvadratmeter yta på tryckeriets övervåning har fått en ny utformning och används som reception, utställningslokal och kontor. Ett genomgående koncept för interiördesign och ljusplanering låter de olika funktionerna komma till sin fulla rätt.

Besökaren möts av en dramatisk entré: En spiraltrappa av betong dominerar entréhallen och leder direkt upp till övervåningen. Det svängda gallerverket av ljusa trälameller får ett jämnt ljus från Light Board, infällda wallwashers från ERCO. I det rymliga receptionsområdet och utställningslokalen på ovanvåningen råder en avspänd atmosfär. Väggar, golv, tak och inbyggda möbler går i nyanser av svart, vitt och grått. I en dämpad allmänbelysning får kompletterande färg- och ljusaccenter än större effekt mot denna neutrala bakgrund: till exempel de färgglada fåtöljerna och de illuminerade glasmontrarna, och även blickfången i rummet, som framhävs av strålkastarna Pollux från ERCO. Vägen till de egentliga kontorsrummen leder genom en nästan helt svart korridor, belyst med downlights, och öppnar sig sedan till ett rymligt och luftigt kontorslandskap.

Även där överväger i huvudsak neutrala färger som ljusgrått och vitt på golvet, den bakre väggen och akustikplattan. Detta stora rum är avdelat av en glasvägg. Den färgade accenten sätts inte av materialfärger, utan av RGB-LED som bakifrån belyser inskärningar i väggen och taket. De infällda takarmaturerna Skim från ERCO ger en bländfri och energieffektiv allmänbelysning, och som ljusfärg har planerarna valt neutralvitt med 4000K för att skapa en aktiverande ljusmiljö. På rummets kortvägg placerades Compact infällda wallwashers från ERCO för vertikal belysning vid hyllorna.

Den nya utformningen av affärslokalerna bör främja teamarbete och samarbete, som företagsledningen för Gráficas Varias uttrycker det. Denna målsättning uppfylls helt och fullt tack vare det fantasifulla interiörkonceptet och den ergonomiska ljusplaneringen som bygger på människans uppfattningsförmåga.


Projektdata
Projekt: Gráficas Varias, Sant Sadurní d'Anoia / Spanien
Arkitekt (ombyggnation): Pere Pujol Rosell, Sant Sadurní d'Anoia / Spanien
Interiördesign: Maria Esteban Reche, Metre Quadrat Studio, Sant Sadurní d´Anoia / Spanien
Produkter: Compact, Light Board, Pollux, Skim
Fotoinformation: ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Sebastian Mayer, Berlin / Tyskland
(4073 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
9 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.